Wpis z mikrobloga

Z cyklu "Jak coś może pójść źle, to pójdzie..." (prawa Murphy'ego w praktyce):

1. Wsadź do aparatu uszkodzoną (jak się później okaże) kartę pamięci.
2. Kręć aparatem koncert i ważną uroczystość wręczenia dyplomów na 50 lecie zaprzyjaźnionego zespołu (jedyne takie 50'lecie ;).
3. Skapnij się podczas imprezy, że nagranych przed chwilą ważnych klipów nie ma, a zapisywały się.
3b. Nie przyznawaj się nikomu, że coś idzie nie tak.
4. Postanów zabezpieczyć kartę pamięci, nie ruszać jej już i skorzystać z pamięci wewnętrznej aparatu.
5. Po powrocie do domu uruchom przywracanie danych.
6. Wypróbuj niemal wszystkie istniejące programy do przywracania danych.
7. Dobrze działa jeden - CardRecovery - skorzystaj z niego.
7b. Strać 39$ (145zł) na zakup pełnej wersji.
8. Filmy przywrócone, ale są bez dźwięku (VLC, WMP).
9. Wypróbuj niemal wszystkie programy do naprawiania strumieni w plikach wideo.
10. Dobrze działa jeden - VideoRepair - skorzystaj z niego.
10b. Strać 99€ (412zł) na zakup pełnej wersji.
11. Naprawione filmy co sekundę emitują biały szum dźwiękowy o długości jednej sekundy.
12. Przez 2 godziny badaj HexEdytorami istotę problemu, próbuj importować do Audacity różnymi importerami. Nie znajdź rozwiązania.
13. Postanów sobie: "że co - niby ja nie napiszę programu, który mi to odszumi? Ja nie napiszę?" i zacznij pisać program.
14. Spędź 3 kolejne godziny na pisaniu programu.
15. Schowaj dumę do kieszeni, uznaj, że koniec szumu urywa się nieregularnie i nie idzie tego w prosty sposób wykryć.
16. Wycinaj szum z plików audio ręcznie przez kolejne 2 godziny.
17. Brak profitu.

#takidzien #jestemprogramisto #amialobyctakpieknie #niechcemisiezyc #programowanie #przywracaniedanych #prawamurphyego #komputery #niecoolstory #takasytuacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ale_fuks: No to szacunek bo mało komu by się chciało. Ale ten biały szum co sekundę to brzmi jak efekt wersji demo (zazwyczaj albo szumi albo coś gada w tle). A tego nie powinno być w pełnej wersji płatnego programu.
  • Odpowiedz