Wpis z mikrobloga

@Vitin: Zainstaluj LAMP, #!$%@?! Webdev, a w szczególności AMP to jest domena Linuxa. Kropka. Bez kitu! Produkcyjnie i tak to będzie Linux w dziewięćdziesięciu kliku procentach przypadków, więc po jaki grzyb próbować odpalać coś na Windowsie, jak to ma działać na Linuksie? Nie masz hostingu? Zainstaluj Debiana na Virtualbox? Przy okazji nauczysz się czegoś z administrowania.
  • Odpowiedz
@ale_fuks: Ale ja nie mówię, na czym ma pisać - Windows tutaj da radę - tylko na czym ma to uruchamiać. Tego dotyczy, jak rozumiem, wątek. Na jakiej platformie / jaki najlepiej, żeby był postawiony serwer. Tu nie ma co zaklinać rzeczywistości. Produkcyjne Apache na Windowsach, czy nawet IIS to margines i w dodatku nieopłacalny, bo droższy i trudniej dostępny. Śmiem twierdzić, że wiedza na temat tego jak działają serwery Linuksowe
  • Odpowiedz
@piotrasz: Tak, produkcyjne środowisko to w przeważającej części Linuxy. @Vitin wydaje mi się otagował swój post $naukaprogramowania oraz $webdev stąd podejrzenie, że po prostu dopiero się uczy - więc łatwiej mu jest zapewne na Windowsie. Ale co miał na myśli przez "wrzucanie <?php w komentarz" się nie dowiemy :) Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@ale_fuks: @piotrasz: Miałem 2 pliki, jeden z DOM strony (index.html) a drugi ze skryptem php (main.php), w tym pierwszym linia
php include 'main.php';?, która z racji tego że nie zmieniłem rozszerzenia z .html na .php była wrzucana do htmlowskiego komentarza :)
  • Odpowiedz
która z racji tego że nie zmieniłem rozszerzenia z .html na .php była wrzucana do htmlowskiego komentarza :)

No tak, tylko mnie zastanawia co ją wrzuciło do tego htmlowego komentarza. Powinna zostać wydrukowana w kodzie HTML bez żadnego obejmującego ją komentarza. A to, że php nie działa Ci w plikach HTML najprawdopodobniej jest spowodowane brakiem wpisu:

AddType application/x-httpd-php5 .html .htm
czy to w pliku .htaccess (z ustawieniami serwera dla danego katalogu), czy
  • Odpowiedz