Wpis z mikrobloga

#webstorm #php #naukaprogramowania #webdev
Zainstalowałem XAMPP, uruchomiłem apache i mysql, na localhoście nadal linijkę php include('main.php');? wrzuca w komentarz . Jak zrobić żeby to php w końcu działało? ;/
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ale_fuks: Ale ja nie mówię, na czym ma pisać - Windows tutaj da radę - tylko na czym ma to uruchamiać. Tego dotyczy, jak rozumiem, wątek. Na jakiej platformie / jaki najlepiej, żeby był postawiony serwer. Tu nie ma co zaklinać rzeczywistości. Produkcyjne Apache na Windowsach, czy nawet IIS to margines i w dodatku nieopłacalny, bo droższy i trudniej dostępny. Śmiem twierdzić, że wiedza na temat tego jak działają serwery
  • Odpowiedz
@piotrasz: Tak, produkcyjne środowisko to w przeważającej części Linuxy. @Vitin wydaje mi się otagował swój post $naukaprogramowania oraz $webdev stąd podejrzenie, że po prostu dopiero się uczy - więc łatwiej mu jest zapewne na Windowsie. Ale co miał na myśli przez "wrzucanie <?php w komentarz" się nie dowiemy :) Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@ale_fuks: @piotrasz: Miałem 2 pliki, jeden z DOM strony (index.html) a drugi ze skryptem php (main.php), w tym pierwszym linia
php include 'main.php';?, która z racji tego że nie zmieniłem rozszerzenia z .html na .php była wrzucana do htmlowskiego komentarza :)
  • Odpowiedz
która z racji tego że nie zmieniłem rozszerzenia z .html na .php była wrzucana do htmlowskiego komentarza :)

No tak, tylko mnie zastanawia co ją wrzuciło do tego htmlowego komentarza. Powinna zostać wydrukowana w kodzie HTML bez żadnego obejmującego ją komentarza. A to, że php nie działa Ci w plikach HTML najprawdopodobniej jest spowodowane brakiem wpisu:

AddType application/x-httpd-php5 .html .htm
czy to w pliku .htaccess (z ustawieniami serwera dla danego katalogu), czy to po prostu
  • Odpowiedz