Wpis z mikrobloga

@Pipcieo: mnie wkurzył brak przekazania przez referencję, ale nauczyłem się z tym żyć i podoba mi się to podejście, jak również to, żeby każdy element był osobną klasą. tylko czemu mam pisać coś w 10 linijkach, w nowym pliku, skoro w PHP mogę to zrobić w 2 linijkach... (wydajności nie mierzyłem)
  • Odpowiedz
@zolwixx: eeeeee taaaaam. To w PHP miałeś przekazywanie wszystkiego przez wartość. Tragedia. Potem geniusze z Zenda dodali modyfikator "&". Potem przeszli na przekazywanie przez referencję (nie wiem czy wszystkiego).
W Javie typy prymitywne były i są przekazywane przez wartość. Obiekty były i są - przez referencję, nie przez wartość.

Natomiast co w PHP zrobisz w 10 linijkach, w Pythonie zrobisz w 6, może 7.
  • Odpowiedz
@Mr_Trymer:
Jako sam język programowania, Python jest znacznie lepszy. Fakt, PHP jest już "dobry", bo na przestrzeni lat w końcu poprawili, ale to przez dodawanie nowych rzeczy -- stary syf pozostał, a i nowe funkcjonalności nie błyszczą. Na tle innych, nowoczesnych, lepiej zaprojektowanych języków, język PHP wypada blado. Kultura programowania w PHP-ie też generalnie jest kiepska, bo popularność ogromna, noobów sporo i wciąż mało kto np. myśli o testach automatycznych
  • Odpowiedz
  • 0
@Sh1eldeR: Właśnie patrzyłem pod względem ofert pracy i dla PHP jest ich więcej. Jednak z tego co czytałem to z Python jest chyba łatwiej wyjść do innych języków programowania.
  • Odpowiedz
Właśnie patrzyłem pod względem ofert pracy i dla PHP jest ich więcej

@Mr_Trymer: 1. rynek pythona w polsce cały czas się powiększa, 4-5 lat temu nikt go nie używał
2. jest więcej programistów PHP
3. programiści pythona są cały czas poszukiwani, widzę po ofertach, jakie dostaję
4. python jest fajniejszy
5. python ma szersze zastosowanie, więc nie jesteś ograniczony do webdevu
  • Odpowiedz