Wpis z mikrobloga

Zdawał ktoś może #cisco #ccna ?
1. Macie jakieś ciekawe kursy do polecenia? Znalazłem jeden na udemy.com ale za 350 funtów. Wiem, że trzeba wyłożyć kasę tak czy inaczej, ale może będzie coś taniej lub może za darmo a też dobre.
2. Jakieś porady? Czego się spodziewać? Może coś innego?
Jeżeli robi to znaczenie, będę zdawał to w Londynie i tutaj chciałbym iść w tym kierunku do pracy w przyszłości.

#informatyka #londyn #sieci #siecikomputerowe
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wonsz_smieszek: Same podstawy podstaw. To co w szkole jest, raczej nic więcej.
Żadnego sprzętu nie mam. Aż tak potrzebne to będzie? Szczerze mówiąc - jestem goły i wesoły. I dopiero chciałbym zacząć od zera praktycznie.
Może porwałem się za bardzo? Może lepiej będzie zacząć od #ccent ?
  • Odpowiedz
@mlekopan16: nie wiem co to ccent, jest coś niżej niż ccna?

jak chcesz się nauczyć obsługi urządzeń cisco nie mając dostępu do nich? :)

jedyna możliwość to iść na kurs - nie taka dobra, bo liczba godzin ograniczona, ale (przynajmniej w PL) często można było przychodzić do labu w inne dni i ćwiczyć. Zawsze coś.

Wątpię, żeby ktoś za darmo dawał Ci dostęp do sprzętu :)
  • Odpowiedz
  • 0
@wonsz_smieszek: tak, ccent to jest pierwszy poziom, najniższy. Więc chyba masz rację, lepiej wydać więcej kasy na normalny kurs i poćwiczyć praktykę niż na sucho teorie łapać jak na studiach. Dzięki bardzo za odpowiedź ;-)
  • Odpowiedz
@mlekopan16: ale wiesz, że egzamin jest na (zwirtualizowanym ale jednak) sprzęcie?
na egzaminie konfigurujesz te urządzenia, więc nie wiem jak w ogóle chciałbyś nauczyć się tego z książki :)

druga możliwość: odkup parę urządzeń i ćwicz w domu, wtedy książka + net dadzą radę.
  • Odpowiedz
@mlekopan16: nie jestem teraz (jak widać:)) na bieżąco z poziomem egzaminów i wymaganiami na nie - co parę lat zmienia się ich zakres, trzeba kupić (używany, na ccna nie potrzeba super nowego sprzętu) odpowiednie urządzenia, żeby jak najwięcej przećwiczyć.

gorąco polecam forum ccie.pl - mnóstwo bardzo kompetentnych ludzi, pomogą i doradzą :)
  • Odpowiedz
@mlekopan16: Do CCNA w 100% wystarczy packet tracer, czyli symulator od Cisco. Darmowy dla uczestnikow akademii. Kilka zagadnień można rozszerzyć sobie w GNS3, który jest teoretycznie darmowy ale są pewne zawirowania licencyjne w kwestii wgrywania obrazów IOS.
Ba. nawet do CCNP R&S wystarczy GNS i dwa fizyczne switche l3.
Niemniej - warto przelabować na fizycznym sprzecie kilka godzin, żeby sie lepiej oswoić.
Kursy - polecam wideo kursy z CBT Nuggets
  • Odpowiedz