Wpis z mikrobloga

Przekraczamy kolejny krąg piekieł... Kolejny przepis pod #goomowesosy

Tym razem przepis na bardzo ostry sos VENOM ( ͡ ͜ʖ ͡)

Składniki:
Habanero - 7 dużych szt.
7 pot red - 3 szt. (susz)
Bhut Jolokia yellow - 8 szt. (susz)
Chile de arbol - 100g. (można zastąpić papryczkami Cayenne)
pepperoni - 2 wyrośnięte
czosnek - 4 ząbki + pół łyżeczki granulowanego
oregano - 1 łyżka świeżo posiekanego
zioła prowansalskie - szczypta
1/2 brzoskwini z puszki
4 łyżki syropu z brzoskwiń
sól - 2 szczypty
pieprz cayenne - 2 łyżeczki

Let the game begin:
1. Suszone papryczki wkładamy do niepełnej szklanki wody, żeby sobie spokojnie odmokły. W tym czasie kroimy habanero, arbol i pepperoni i wrzucamy do blendera. Jak zawsze - usuwamy tylko ogonki. Pestki i cała reszta zostają!
2. Smażymy czosnek pokrojony w kawałki na 2 łyżkach oliwy 2-3 minuty i wrzucamy do blendera.
3. Dodajemy zioła, brzoskwinię, syrop, sól i wlewamy szklankę wody wraz z suszonymi papryczkami.
4. Blednujemy długo. Nawet 20 minut. Tego sosu nie będziemy przesiewać przez sito, więc musimy uzyskać ładną gładką i płynna konsystencję.
5. Po zblendowaniu wlewamy do gara. Dodajemy pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 5 minut. Oczy pieką nas jak hooy.
6. Rozlewamy do słoiczków lub buteleczek.
7. Dajemy kilka kropelek na kanapeczkę i pukamy się w głowę i mówimy krztusząc się "Dlaczego to zrobiłem?" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Smacznego!

Uwaga! Ten sos jest bardzo ostry. Oceniłem go na 160 000 SHU bo jest mocniejszy od mojego Reapera oraz innych sosów komercyjnych o mocy 100 000 SHU. Używajcie go z rozwagą :)
Sos ten doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem, ale pasuje także na kanapeczki ;) Smak jest świeży, mocno paprykowy z wyczuwalną nuta czosnku.
Sos zaczyna palić od dzień dobry. Tzw. kop w pysk. Ale po to nigdy nie jest "jego ostatnie słowo". Po mocnym uderzeniu zaraz po konsumpcji sos rozpala się coraz bardziej (ʘʘ)

I jak zawsze po więcej zapraszam pod tag #goomowesosy

#chilihead #chili #papryczki #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund:
goomowy - Przekraczamy kolejny krąg piekieł... Kolejny przepis pod #goomowesosy 

T...

źródło: comment_T9OQ45pIHt034XAArCJ7bqtMSLaOqdYa.jpg

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
@stjimmy: W sumie to 100k iguana. Nie lubię komercyjnych bo większość z nich jest przeładowana octem :/
Co nie znaczy, że nie spróbowałbym np. któregoś Blair's A.M. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
100k iguana


@goomowy: Ja skończyłem przygodę na Ultra Death i Mad Dogu Inferno, narazie ciężko schodzi buteleczka. Ale w smaku zacne są, zwłaszcza ultra death po wymieszaniu z keczupem, a Mad Dog Inferno bardzo smaczny aromat i smak do mięs
  • Odpowiedz
@stjimmy: Patrząc po mocy to jadłem papryczkę 7 pot douglah i Carolina Reaper. Czyli 2mln shu jakoś przeszło bez większych szkód ;) Ale widzę, że masz doświadczenie z mad dogami. Jebią octem, czy nie?
  • Odpowiedz
@goomowy: Czyli dla laika 100k SHU byłoby gdzieś odpowiednie? Robiłem sobie ostatnio sos z jakiegoś mixu papryczkek ostrych z Tesco (na któryś zdjęciach widziałem je u Ciebie), oraz dwóch paczek chilli cayenne tej takiej przyprawy i nie powiem był przyjemny. Nie wiem jakie papryczki tam były, ale chciałem po nich spróbować czegoś mocniejszego. W sumie dobrze, że zapytałem bo następna próba sporządzenia i spróbowania sosu z habanero myślę, że nie
  • Odpowiedz
@Fleksioo: 100k dobrze Cię przepali :) To już jest naprawdę słuszna moc. Z resztą zerknij na powyższy wykres tabasco. Dla wielu osób tabasco habanero to już rzeź :)
  • Odpowiedz