Wpis z mikrobloga

Jak to jest generalnie z jakością paliw(E95)? W swojej najbliższej okolicy mam 3 stacje z najniższymi cenami: Shell, Carrefour i MPO Kraków, a cała reszta droższa o kilkanaście groszy. Jest sens doszukiwać się różnic, czy jeździć do najtańszej?
Zawołam #krakow #nowahuta, może ktoś tankuje regularnie w okolicy ronda Czyżyńskiego i podzieli się doświadczeniami.
#motoryzacja #pytanie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TypowyPolskiFaszysta: Tankuję na Carrefourze regularnie właśnie 95-kę - i szczerze mówiąc nie widzę praktycznie żadnej różnicy w spalaniu i mocy... Ale ja mam stare auto ze starym silnikiem, a więc i mniej podatne na kaprysy jakościowe paliwa (Avensis 2.0 z 1998)... Słyszałem, że MPO ma dobre paliwo, ale ile w tym prawdy, to nie wiem, tam tankowałem chyba raz tylko, nic tragicznego się nie stało, ale nie zmienia to faktu,
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: sugerujesz ze Kia ma zbyt szczelny filtr? ( ͡ ͜ʖ ͡) (joke) po prostu za dużo syfu jest w paliwie, z tego co wiem Kia zaleca częstszą zmienę filtrów. Przynajmniej mniej problemów później z wtryskami :)
  • Odpowiedz
Jak to jest generalnie z jakością paliw(E95)? W swojej najbliższej okolicy mam 3 stacje z najniższymi cenami: Shell, Carrefour i MPO Kraków, a cała reszta droższa o kilkanaście groszy. Jest sens doszukiwać się różnic, czy jeździć do najtańszej?

Zawołam #krakow #nowahuta, może ktoś tankuje regularnie w okolicy ronda Czyżyńskiego i podzieli się doświadczeniami.

#motoryzacja #pytanie

@TypowyPolskiFaszysta: Ja nie widzę żadnych różnic
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta: Przy słabszych samochodach i mniejszych silnikach pewno różnicy nie robi, aczkolwiek mi tankowanie taniego 95 (i 95 w ogóle) odbija się większym średnim spalaniem (tak do 1,5L) i samochód się trochę dusi na niskich.
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta: Jak zatankowałem na BP zawsze czułem lekką zamułkę, natomiast o wiele żwawszy wydawał mi się po tankowaniu na samoobsługowej Neste. Znojomi mieli takie same wrażenie.

Neste na opolskiej, nie wiem czy jeszcze jest.
  • Odpowiedz
@TypowyPolskiFaszysta: Ja nie widzę żadnej różnicy. Czy orlen, czy auchan, czy MPO silnik pracuje dokładnie tak samo. Spalanie - zależy od tego czy więcej miasta czy trasy. Najniższe spalanie paradoksalnie uzyskałem właśnie na paliwie z auchan.
  • Odpowiedz