Wpis z mikrobloga

#ddcraft #mirkocraft
Aby udowodnić że paczkę mam od dość dawna gotową może opiszę mody bbcrafta. Jest ich w sumie 57, jednak liczba ta nie powinna być przerażająca - na przykład samo NEI to kilka modułów liczących się przy ładowaniu jako osobne mody a będących jedną całością.
No to opisuję co u mnie znajdziecie. Rodzinami modów oczywiście!

1. Trecapitator, drobny będący ułatwieniem mod - pozwala ściąć całe drzewo ścinając jeden log. Jest odpowiednikiem starej bukkitowej wtyczki i laguje tak samo jak ona - wcale.

2. BulidCraft i BC compat - BC chyba nikomu nie muszę przedstawiać. Mimo zgrzytu z @asiekierka jednak uważam jego mod za zbyt ważny żeby z niego rezygnować. OD dawnych czasów w BC zaszło wiele zmian, jednak nadal jest jednym z najważniejszych modów.

3 AOBD - mod umożliwiający ore procesing metali z moda A w modzie B. Kolejny użyteczny nielagujący drobiazg.

4. Automagy - moja paczka jest magiczna, więc niestety zdecydowałam się na magiczny mod rozszerzający możliwości redstone. Są timery, są ułatwienia w prowadzeniu redstone, jednak w innym stylu niż w klasycznym RedPowerze. Moim zdaniem dość interesującym. Mod bardzo mocno powiązany z ThaumCraftem.

5. Bibliocraft. Mod ułatwiający przechowywanie potek, książek i narzędzi oraz dodający miarkę ułatwiająca budowanie.

6. Blood Magic. Jeden z trzech głównych modów tej paczki. Poświęcanie niewinnych dziewic i te sprawy... Wymaga Guide-API liczącego się jako kolejny mod... :(. Wymaga też TrawelersGear.

7. Botania. Kolejny główny mod - interesujące możliwości magicznej automatyzacji, końcowe itemki tego moda są naprawdę potężne. Magia oparta na kwiatkach. :P

8. Carpenter's Blocks. Mod umożliwiający stworzenie schodków, skosów i innych bajerów z każdego bloku. Mały, dobrze napisany, ciekawy.

9. Chisel2 i Chisel fasades - dwa mody. Dekoracja. Dzięki niemu nawet chatka z dirtu może wyglądać fajnie!

10. CodeChickenCore, NEI(następca too many items) NEI addons, Nei INtegration, ThaumicNEI - mody umożliwiające podgląd tego jak się coś craftuje. Niestety - rozbite na 5 modułów, wszystkie są potrzebne.

11.CoFHCore, ThermalExpansion, Thermal Foundation, Thaumic Expansion, SolarFlux - Następcy IC2 - fajne, ciekawe mody techniczne. Zastanawiam się czy dodawać jeszcze jeden moduł - thermal dynamiks. Mocno lagujące rury w skrócie, wolę ich unikać, rury z BC są lepsze. Ale te są bardziej w stylu redPowera. Zdecydujcie za mnie. :)

12. fastcraft - mod optymalizujący, ważniejszy w tej chwili nawet niż optifine. :P

13. Foribden magic - mroczny dodatek do Thaumcrafta, Thaumcraft - najważniejszy mod magiczny tej paczki, wymaga baubles(jak sporo modów w tej paczce), Witching Gadgets - integracja Thaumcrafta z innymi modami.

14. Forestry i magicBees - mody na farmy, rozszerzenie doświadczeń technicznych i tak dalej. Chyba wszyscy wiedza o co chodzi. :)

15. InwentoryTweaks. Mod umożliwiający sortowanie itemek. :P

16. Journely map - no, mapka? :D

17. Pam Harwest Craft - no żarcie, dużo żarcia. Biorąc pod uwagę to jak jest napisany - mimo dużej ilości contectu nie ma najmniejszych praw lagować. Ma integracje z Agricraftem, modem na "genetykę z IC2"

18. Railcraft - kolejki, piece, ładne bloki.

19. Redstone Arsenal, simply jetpacks - zbroja prawie dająca nieśmiertelność, umożliwiająca latanie.

20. Storage Drawers - takie barele, ale w kształcie szuflad. Przechowywanie.

21. Walia - czyli podpowiedź na jaki blok patrzysz i co się w nim dzieje. Bardzo ułatwia grę na modach, jak NEI.

22. Werkbench - taki crafting table do którego można podpiąć skrzynkę i z którego nie wypadają itemki.

23. Agricraft. taka genetyka z IC2.

W sumie - 23 rodziny modów. W dawnych czasach każda z nich byłaby pojedynczą modyfikacją, ale dzisiaj stawiamy na modułowość.

Czego jeszcze byście chcieli? Co uważacie za niepotrzebne?

PS, ta paczka chodzi mi na 25FPS na lapku z integrą intel HD 4000. :P
  • 41
@Axoi: rozumiem, ale wchodze sobie wieczorkiem na mikro posmiac sie przy herbacie a tu kilka wpisow otagowanych minecraftowym serwerem i w komentarzach klotnia o to kto prowadzil porzednie serwery, kto ma lepsza paczke, u kogo jest magia i dlaczego i ze beda lagi, potem wpis askierka i teraz Twoj xD
Jutro rano dostarczę swoją listę. Na oko pokrywa się jakaś 1/3 modów, ale u mnie są jeszcze zmiany do samej vanilli. Jest też ich mniej, i ja na liście nie będę klasyfikować dodatków do modów jako "rodzin", gdyż jest to zwyczajna manipulacja.

@morbidtroll: Na pewno wygram
@electro_nick: Ja sobie dam rade, ale potrzebuje czasu max do weekendu - obiecuję że do niego ddCraft będzie stał, Ale dziękuję. :) Chociaż ktoś do pilnowania graczy by się właściwie przydał. jeśli masz czas to zapraszam na TS, podam jak się odezwiesz.

@invit: Bardzo bym się cieszyła gdybym Cie tam zobaczyła. :D I resztę starych graczy. <3

@asiekierka: Uważam je za jedną rodzinę contentu. :( Thermalka to dla mnie
A, jeszcze jedno - nie jest to na 100% ostateczna lista modów - ciągle zastanawiam się na niektórymi jej elementami.