Wpis z mikrobloga

#microsoft #xna #gamedev #programowanie

Microsoft porzucił XNA. Co teraz od nich do robienia gier?

Bo na Grupie .NET chcieliśmy porobić jakieś proste gierki z wykorzystaniem czegoś od Microsoftu. Ale sam C# to chyba nie jest dobre rozwiązanie. A Construct 2 jest płatny.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: To że XNA porzucono to jeszcze nie koniec świata - można dalej z tego korzystać : D Z tego co wiem, to MonoGame jest popularny jako zastępstwo.
  • Odpowiedz
@mk321: @japer: dokładnie - dodatkowo możecie sobie zorganizować weekendowy codecamp - bierzecie żarcie i picie (oczywiście dziekan może da hajsy) i cały dzień na spokojnie ogarniacie podstawy XD polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Szab: ale jak porzucili XNA, to nie ma sensu się tego uczyć.

@japer: że Unity, to wiadomo. Na razie coś tam próbujemy w LibGDX.

@anonimowy_anonim: masz jakieś doświadczenie w czymś takim? Bo u mnie jak na razie to każdy sam coś próbuje i właśnie chcielibyśmy jakoś wspólnie spróbować ogarnąć temat (na grupie .Netowej).

Ale dziwne, że Microsoft nic do robienia gier nie promuje. Oni w ogóle
  • Odpowiedz
@anonimowy_anonim: super pomysł z tym codecampem. Jak to mówię, posadzić ludzi przy kompach, niech n----------ą tony kodu, obżerają się pitcom i opijają piwskiem, by wspomóc proces twórczy. O taki dotnet nicnierobiłem!
  • Odpowiedz
@mk321: właśnie na dotnecie sobie takie coś zrobiliśmy, a dziekan dał hajsy na żarcie XD wzięliśmy gościa zaprzyjaźnionego - m$ student partner - i on to prowadził :) ogólnie na luzie nauka i trochę śmiechu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Arveit: serio mówię - uczestniczyłem i było bardzo spoko ;)
  • Odpowiedz
Używam C++Buildera 6, porzucony 14 lat temu, co robić, jak żyć? Co teraz będzie?

Skoro nie zrobisz dobrej gry wyświtlając spritey co można chyba zrobić w prawie każdej technologii to nie ma sie co brać za cokolwiek innego niż zwykle GDI od Microsoftu :-P
  • Odpowiedz