Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich serdecznie.

Nazywam się Michał i właśnie założyłem konto na Wykop.pl. Interesuje się bronią pancerną, historią (przeważnie II wojny światowej) i trochę polityką. #czolgi są moim głównym zainteresowaniem od około 10 lat. Przez ten okres zdobywałem wiedzę na ten temat a teraz pomyślałem, że mógłbym się nią podzielić z osobami, które są zainteresowane a dopiero wdrażają się w tą dziedzinę.

Od ponad miesiąca prowadzę z pomocą kolegi stronę na Facebooku A ósmego dnia stworzył czołg. Jest ona poświęcona wszelkim bojowym pojazdom gąsienicowym, ale czasami występują wyjątki i pojawia się artykuł o pojeździe kołowym ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie piszę na niej dużo, ale za to staram się wspólnie z kolegą dodawać ciekawe opisy i zdjęcia. Strona ma wiele kategorii dotyczących min. opisów pojazdów, samych zdjęć, wspomnień i relacji czołgistów, historii obiektów muzealnych, broni do zwalczania czołgów, porównywanie czołgów między sobą i ciekawostek. Myślę, że każdy zapaleniec broni pancernej może znaleźć na niej coś dla siebie także zachęcam do odwiedzania i lajkowania.

Poniżej na wstępie mojej działalności na Wykopie chciałbym zaprezentować Wam mój pierwszy zmontowany filmik z czołgami Leopard 2 służącymi w Wojsku Polskim. Urywki filmu pochodzą z profilu 11 Lubuska Dywizja Kawalerii Pancernej.

#militaria #leopard2 #armia #wojsko #wojskopolskie #wojna #militaryboners
Michal27 - Witam wszystkich serdecznie.

Nazywam się Michał i właśnie założyłem kon...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Michal27:

Nazwa Chobham pochodzi od miasta w Wielkiej Brytanii, w którym znajduje się właściwy ośrodek badawczy. Wyposażone w ten pancerz są min. Challenger 2, Leopard 2, Merkava i Abrams. Na zdjęciu uszkodzony pancerz tego typu w czołgu Merkava.

Tylko Challenger 1. Dwójka ma "Dorchester", a Abrams ma "Burlington", ale nazwy są umowne i można by to wszystko uznać za Chobham, ale skąd Leopard i Merkava to już pojęcia nie mam?
  • Odpowiedz
prowadzę z pomocą kolegi stronę na Facebooku A ósmego dnia stworzył czołg

@Michal27: "Gdzie zaczyna się wojsko" w liście profili lubianych przez ten profil to niemalże automatyczna dyskwalifikacja. :( Choć i tak dobrze, że nie #defence24

@stahs: Za pisanie Merkawa przez v (w języku polskim rzecz jasna) powinni obcinać palce.
  • Odpowiedz
@stahs: Brałem te informacje z "Przegląd Uzbrojenia Leopard 2" Igora witkowskiego i była tam cała strona opisu pancerza Leoparda i jest to pancerz Chobham a to jak go kto nazwał to już pominąłem bo wg. mnie to mało istotne bo to są tylko nazwy umowne. W każdym razie Leopard 2 posiada także pancerz warstwowy laminowany jak Abrams czy Challenger. Różnica polega na tym, że pancerze te są modernizowane i każdy
  • Odpowiedz
@Michal27: O ile dobrze pamiętam Niemcy odrzucili propozycje zastosowania w Leopardzie pancerza typu Chobham i opracowali własne lżejsze rozwiązanie. Nie każdy pancerz warstwowy to Chobham - T-72 też ma pancerz warstwowy.
Nazwy Chobham/Burlington/Dorchester odnoszą się do konkretnego typu pancerzy, a nie do wszystkich pancerzy warstwowych.
  • Odpowiedz
Zgadzam się z tym, że pancerz warstwowy to nie koniecznie Chobham. Pancerz Chobham jak już napisałem jest nazywany pancerzem warstwowym laminowanym. T-72 ma na kadłubie sam pancerz warstwowy, który nie jest laminowany i to w dodatku ma go tylko na kadłubie. Wieża to zwykły odlew zawierający w niektórych wersjach komory piaskowe. Pancerz Chobham jest laminowany dlatego bo oprócz warstw zawiera specjalną powłokę ablacyjną z tworzyw sztucznych, która ma pochłaniać energię pocisków. Warstwa
  • Odpowiedz
@stahs: To są właśnie te komory tylko to jest ich potoczna nazwa bo to nie są dosłownie komory do których wsypuje się piasek tylko wkłady piaskowe w których mieszczą się pewne elementy ceramiczne, ale nie są to warstwy. Pancerz warstwowy jest wtedy kiedy warstwy są ustawione poprzecznie do pocisku a nie wzdłużnie :P. Co komu po takim pancerzu warstwowym jak pocisk uderza w tylko jedną warstwę :) Na zdjęciu jest
Michal27 - @stahs: To są właśnie te komory tylko to jest ich potoczna nazwa bo to nie...

źródło: comment_YCWNcJ6WH4g10UWEvIi9hwF6NG6JqeJs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Gdzie zaczyna się wojsko lubię i uważam, że koleś na prawdę ciekawie i mądrze opowiada

@Michal27: To właśnie dowód, że jeszcze za bardzo się nie znasz. :-( Ale odwagi, bo moim zdaniem znasz się już lepiej niż autor tych filmików. One są robione dla amatorów o praktycznie zerowej wiedzy. Przecież ten człowiek, kiedy mówił o F-35, powiedział coś takiego: ""F-35 będzie bardziej wyposażony w różne takie przemyślne elektroniczne elementy". To
  • Odpowiedz
@Michal27:
To jest wkład pancerza warstwowego laminowanego z czoła wieży T-72B. Nie ma tam żadnego piasku ani ceramiki. Dwadzieścia warstw każda po dwie warstwy różnej stali a w środku "zalaminowana:)" warstwa gumy, każda oddzielona "warstwą" powietrza. I są ustawione poprzecznie a dokładnie pod pewnym kątem do prawdopodobnego toru lotu pocisku - widać to nawet na twoim zdjęciu. Pocisk uderzający w czoło wieży musi pokonać kilkanaście warstw. Dokładnie tak jak w
  • Odpowiedz
@CanisLupusLupus:
Wiesz, że pajacujesz bawiąc się w orzekanie które źródło jest dobre a jakie nie?

Poza tym odrzucanie wybranych źródeł (głównie dlatego, że nie pasują do wyznawanych teorii), a akceptowanie innych jest typowo amatorskim zachowaniem. Osoby z profesjonalnym podejściem tak nie robią.
Nie ma takich polskojęzycznych źródeł, w których nie można znaleźć głupot/bzdur. Chociaż pojawiają się w Altairze, czy w Defence24, to ten pierwszy ma najwięcej newsów militarnych z polskojęzycznych
  • Odpowiedz
@stahs: Ja podałem źródło swojej tezy to Ty podaj źródło swojej. Co do pancerza Leoparda, T-72 itd trochę się nie zgadzamy bo to nie jest ten sam pancerz. Spójrz na widok wieży T-72 od góry na zdjęciu, które wstawiłem. Pocisk, który trafi w przód wieży, w pewnych miejscach może ten wkład nawet ominąć ewentualnie zahaczyć bądź też natrafić tylko na jedną lub dwie warstwy a tu prawdopodobieństwo rośnie. W pancerzach
  • Odpowiedz