Wpis z mikrobloga

Kto znalazł i zakupił papryczki Chile de árbol ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Inaczej znane jako bird's beak chile albo rat's tail chile. Moc - 50 000 - 65 000 SHU.

Myślę, że zrobię z niech taki płynny sos ekstraktowy. Coś jak tabasco tylko o wiele mniej octowy. Jak się je "skompresuje" i odparuje to podbijemy troszkę SHU :D Przepis wrzucę jak zawsze pod #goomowesosy

i bym zapomniał: Podziękowania dla @empeash: za wskazanie zajebistego warzywniaka w #kielce :)

#chili #chilihead #papryczki #pokazzakupy #gotujzwykopem
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: @eragonn14: @Kaczorra: @npsr:
goomowy - Kto znalazł i zakupił papryczki Chile de árbol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
SPOILER

Inac...

źródło: comment_mYotEpQ6o3inxypgfWvL29HXBDrvyJlT.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@goomowy: Pytanie od początkującego ( etap - samo Tabasco Habanero na kanapkę pali ale zjem ze smakiem, Extra Hot Sriracha też pali ale smakuje ).

Czy to normalne, że pocę się na twarzy podczas jedzenia nawet lekko pikantnych dań ? Nawet jak do zupy dam dużo pieprzu to potrafi mi się pojawić pot na czole i policzkach pomimo, że nie czuję jakiejś strasznej ostrości. W każdym razie tyle samo się pojawia
  • Odpowiedz
@yeloneck: Niestety nie ( ͡° ʖ̯ ͡°) Bardzo trudno to znaleźć. Ale mam nadzieję, że kiedyś się uda...

@jak_to_mozliwe: Sos hmmm. Bardzo ostre to raczej sam robię. Ale najostrzejsze co jadłem to habanero red savina czyli ponad 500 000 SHU. Moc jest nieziemska :) Ale już chciałbym spróbować coś mocniejszego. Może nie Carolina Reaper, ale chociaż Naga Jolokia :)

Ale powiem wam, że już
  • Odpowiedz
@CzczeSzatana: To normalne. Aczkolwiek to zależy od tolerancji na kapsaicynę. I tak, tolerancję można sobie wyrobić. :) Jak już zresztą napisałem wyżej :)

Pocenie się, czerwień na gębie to norma przy bardzo ostrych sosach. :) Ale przy Srirachy hmm... Może po prostu masz jeszcze niską tolerancję. Albo problemy z krążeniem lub pikawką ;) Ale jeśli jesteś zdrowy to po prostu musisz pojeść trochę ostrego i już niedługo będziesz przegryzał kanapeczki
  • Odpowiedz
@yeloneck: Cumplu jak na razie to nie sprzedaję. Już kilku mirkom napisałem, że muszę policzyć koszty produkcji i wtedy ewentualnie kilku osobom pchnę po kosztach w ramach koleżeńskiej pomocy :)

Ale już tyle mirków pytało, że chyba trzeba działalność założyć ;). Albo poczekać na wolny rynek i rozkręcić biznes jak to korwin opowiadał o paróweczkach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@goomowy: Jestem zdrowy jak koń - co do tej srirachy to kiepski przykład bo jadłem ją ostatnio z 1,5 roku temu, ale Tabasco Habanero jest obecnie :)

O tolerce to ja wiem, tylko właśnie dziwi mnie to że progres tolerki w japie nie idzie równo z tym żeby przestać się pocić ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz