Wpis z mikrobloga

@vakarei: tak, symbol zakończenia I wojny światowej. Zobacz sobie jakieś obchody zakończenia I wojny światowej w Wielkiej Brytanii lub Francji. Ukrainy przyjęła mak w zeszłym roku w miejsce wstążki św. Grzegorza
  • Odpowiedz
@bombastick: Myślałem że jako reparacje wojenne coś nam się od Niemców należy, ale o napadaniu na ukraińców to nie słyszałem :( Pamiętam tylko coś o Obronie Lwowa i Powstaniu w 1944, a i jeszcze coś mi świta, że chachły nie kawpiły się nawet do odbijania Kijowa w 1920, a co dopiero Lwowa. Ale co ja tam wiem :(
  • Odpowiedz
@pawel_tarnobrzeg: musisz zadac sobie jedno podstawowe pytanie co to za dobry wujek nam ten lwow odebral jakims dziwnym trafem granica wschodnia ptzebiega bardzo podobnie jak ta zawarta w protokolach pewnego paktu zawartego w 1939 roku
  • Odpowiedz
a Europa wie, że to jest jej symbol zakończenia WW2? Nigdy jakoś nie widziałem takiej symboliki.

@rajwyk: Nie zakonczenia II a pamieci o poleglych w wojnach. Wiedzą.

Od kilku dni, rzucającym się w oczy detalem, we wszystkich telewizyjnych przekazach z Wielkiej Brytanii, są kwiaty maku wpięte w klapy marynarek. Dziennikarze, celebryci, politycy, prości ludzie ulicy oraz Siukum Balala, wszyscy oni noszą czerwone kwiaty maku

Kwiat maku w klapie to znak pamięci
  • Odpowiedz
@szurszur: Chłopie, a zwróciłeś uwagę na datę tego tekstu? 30 października. To się odnosi do WW1 i w żaden sposób nie jest powiązane z WW2. Znajdź aktualne zdjęcia przedstawiające angoli z makami.
  • Odpowiedz
@rajwyk: A po co? Udowodnilem ze symbol jest używany na Zachodzie i już na poczatku nie twierdzilem że jest znany jako symbol II wojny ale poległych. Ukraincy odchodzac od celebrowania zakonczenia wojny jako wielkiego zwyciestwa też kieruja sie w strone upamietniania zabitych co podkreslono ustanawiajac swieto.

16 kwietnia wzór zaaprobował komitet organizacyjny tegorocznych obchodów. Ukraina będzie obchodzić 70-lecie zakończenia wojny dwa dni –8. maja będzie dniem uczczenia pamięci ofiar
szurszur - @rajwyk: A po co? Udowodnilem ze symbol jest używany na Zachodzie i już na...

źródło: comment_2ff3dzY8U6ZcHLryvcVhuywjeEl6DkHF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz