Wpis z mikrobloga

@I_try_to_talk_to_you: Hello jest akceptowane, tylko jakieś strasznie uber-prestiżowe korporacje mogłyby na to jakoś źle spojrzeć, ale i tak bez konsekwencji. Tłumaczenie "Hello" jako "Cześć" jest trochę nieakuratne, bo u nas jest to zwrot dość nieformalny, a w angielskim to dość normalne pozdrowienie.

Jakbym zobaczył CV z "Dear sir or madame" to zwykle bym prychnął, bo widać, że gość dopiero skończył szkołę i ogarnięcia nie ma lub na siłę próbuję grać
  • Odpowiedz
@lent: No nie wiem czy tak dobrze. Mi to pokazuje, że ma braki w najważniejszym skillu, jaki jest obecnie potrzebny w większości zawodów czyli szybkim zdobywaniu informacji. To dla mnie nawet bardziej skreśla gościa niż problemy z interpunkcją (choć to akurat trudno wyłapać po mailu).
  • Odpowiedz
@I_try_to_talk_to_you:
Jaka branża? Stanowisko?

Nie wiem, czy moja pozycja ma tu znaczenie, czy nie, ale jestem w górnych kilku % specjalistów z mojej pod-branży IT w EU. Pracowałem dla firm zagranicznych w Polsce i dla firm zagranicznych bezpośrednio za granicą. Sporo koresponduję z różnymi rekruterami, choć siłą rzeczy nie jestem w stanie odpowiedzieć na ich wszystkie zapytania.

Piszemy sobie po prostu "Hi". Nikt nie ma spiny. To jest normalne. Jak już znasz
  • Odpowiedz