Wpis z mikrobloga

Może ktoś spotykał taki błąd:
Fatal error: Call to undefined method System::tmpdir() in /var/www/kasa/packages/OLE/PPS/File.php on line 51
vardump(classexists('System', false)); zwraca true

#php #pear #webdev
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ginden: Mam 2 serwery. Na jednym serwerze wszystko działa, a na drugim nie.
Wersje pear na obu serwerach, to 1.9.4
Pliki są jednakowe na obu serwerach. Na jednym wszystko działa, a na drugim otrzymuję pusty plik .xls. Włączyłem wyświetlanie błędów i zamiast pustego pliku .xls otrzymuję taki błąd.
  • Odpowiedz
@mariecziek: Metoda tmpdir() nie jest statyczna, a tak ją wywołujesz. Najwyraźniej na jednym serwerze masz ustawionego "autofixa" takich pomyłek przez PHP, nie pamiętam dokładnie, która opcja za to odpowiadała.
  • Odpowiedz
@singollo: @uirapuru: Dzięki. Wrzuciłem getincludefiles i okazało się, że robi include zupełnie innych plików.
Sprawdziłem też skąd pobiera klasę System i okazało się, że wcale nie z tego folderu, co powinno.
Dzięki za pomoc. Wiem już co jest nie tak, zostało znaleźć przyczynę złego include plików.
  • Odpowiedz
@uirapuru: @singollo: Jeszcze raz dzięki za pomoc. Wcześniej nie znałem takich narzędzi do debugowania.
Problemem było to, że wczoraj jak aktualizowałem system, net działał wolno i nie chciałem czekać na backup, no i nie usunąłem plików, a wgrałem wszystko na wierzch, przez co zawieruszył się plik System.php, który następnie był błędnie importowany i PEAR próbował wywołać nieistniejącą metodę.
  • Odpowiedz