Kilka osób prosilo o marynate z amerykanskiego przpisu babci mojej kolezanki. Prosto z Kalifornii na mirkobloga. Jako,ze sezon na #grill sie zbliza to polecam motzno. Ani to sos ani marynata , ale gwarantuje,ze nikt nie bedzie zawiedziony.Probowalismy wieloktronie i poprostu urywa dupe. Po mojemu zeberka wychodza 100x lepsze niz te prawilne z #houseofcards . Skladniki mozna spokojnie modyfikowac i zamienic z paroma wyjatkami - *.
Orginal po angielsku:
BBQ Sauce
In pot simmer: **1 bottle Ketchup *** 1 T. Worcestershire sauce 4 shakes Tabasco **1 dash hickory smoke *** salt pepper onion salt Garlic powder 1 good squirt of yellow mustard little bit of soy sauce
Mix in the following: handful of brown sugar 1/4 c. cider vinegar Small can of pineapple juice
Pozniej (calty czas na wolnym ogniu) domieszac do tej mikstury
- garsc brazowego cukru - 4 łyżki octu winnego - sok z puszki ananasow
Calosc podgotowac troche i sprobowac. Mozna doprawic wedle uznania
Co mozna z tym robic?
Generalnie korzystac jako marynata sos do mies. A juz szczegolnie z grilla. (。◕‿‿◕。) Oni robia duuza porcje wiosna i korzystaja przez sezon. Podobno nawet mroza. Miesa mozna marynowac ale lepiej smarowac na grillu/ w pierkaniku.
Zajebiste zeberka? Prosze. Kazdy da rade.
Kupic zeberek w sklepie (ile chcesz) Delikatnie popieprzyc i na ~40 minut wstawic do piekarnika w niewielkiej ~120- temprepaturze. Popieprzyc odrobime Jak beda na pol surowe. Wyjac i dupnac na grilla. Przesmarowac w/w sosem i piec. Smarowac co jakas chwile i obracac. Zrobi sie zajebista glazurka.
Mozna to samo robic z hamburgerami, wolowina, piersia kurczaka , karkowka(!!!) itd.. Sprawdza sie na elektrycznym grillu, piekarniku , patelni grillowej, na tluszczu tez ujdzie ale ujowsze jest.
Pare uwag
Ketchup - TYLKO Heinz. Najbardziej natralny , pudliszki i kotliny to jakies octowe pomyje ostatnio. Jak uzyjecie czegokolwiek innego poza swojskim ketchupem (najlepszy) i Heinz'em to nie wyjdzie dobrze Hickory smoke /liquid smoke- mozna pominac, bo rzadko kto ma. Szczegolnie jak sie na grillu robi Przypary dodawac delikanie , duze szczypty jesli nie napisano inaczej Musztarda powinna byc ta zolta,sztuczna, ale po mojemu nasza sarepska robi robote lepiej. Nie przesadzic z octem winnym. Generalnie spora dowolnosc i jest podobno foolproof. ;)
@bigger: Właśnie zrobiłam polsko pizzę z cebulo i krakowsko, posmarowaną tym amerykańskim cudem ( ͡°͜ʖ͡°) Gdyby nie to, że jest późno i rodzina do wykarmienia, zeżarłabym całą sama. POLECAM! (✌゚∀゚)☞
@bigger: Kiedyś robiłam coś bardzo podobnego, ale bez sosu sojowego i tabasco, a to robi różnicę (。◕‿‿◕。) I w sumie jak zwykle coś musiałam zmodyfikować, więc dodałam odrobinę miodu, polecam ;)
@bigger: Dzięki za inspiracje :D. Wczoraj zebrałem znajomych i odpaliłem takiego grilla w postaci żeberek i kurczaka. Sos wyszedł elegancko, dzięki komentarzom powyżej dodałem zblendowane suszone śliwki... Dość ciężko było kupić worcestershire. Trochę się przyjarał bo na początku przesadzono z temperaturą.
Modyfikowac mozna jak sie tam chce. Dodam jeszcze, ze zwykle takie przepisy to tajemnica. Kazda rodzina/Pani domu ma swoja jakas sprawdzona przez lata recepture i jes powodem do domu i zazdrosci znajomych i sasiadow. A przynajmniej powinna byc. (⌐͡■͜ʖ͡■)
nie pójdę więcej na siłownie, dzisiaj poszłam poćwiczyć brzuch na ławce. Najpierw jakiś chłop ciągle się podejrzanie gapił, potem drugi i widziałam jak śmieje się pod nosem. Wróciłam do domu i od razu się rozbeczałam #sport #silownia
Prosto z Kalifornii na mirkobloga. Jako,ze sezon na #grill sie zbliza to polecam motzno.
Ani to sos ani marynata , ale gwarantuje,ze nikt nie bedzie zawiedziony.Probowalismy wieloktronie i poprostu urywa dupe.
Po mojemu zeberka wychodza 100x lepsze niz te prawilne z #houseofcards .
Skladniki mozna spokojnie modyfikowac i zamienic z paroma wyjatkami - *.
Orginal po angielsku:
BBQ Sauce
In pot simmer:
**1 bottle Ketchup ***
1 T. Worcestershire sauce
4 shakes Tabasco
**1 dash hickory smoke ***
salt
pepper
onion salt
Garlic powder
1 good squirt of yellow mustard
little bit of soy sauce
Mix in the following:
handful of brown sugar
1/4 c. cider vinegar
Small can of pineapple juice
Let simmer for 10 minutes and taste.
Dla tych co mieli mongolski w szkole
W garnku podgrzewamy na malym ogniu
- butelke ketchupu
- 1 lyzka sosu Worcestershire
- 4 prysniecia Tabasco
- troche liquid smoke / hickory smokre
- sol, pieprz
- sproszkowana cebula
- sproszkowany czosnek
- ~1 lyzka musztardy
- troche sosu sojowego
Calosc podgotowac troche
Pozniej (calty czas na wolnym ogniu) domieszac do tej mikstury
- garsc brazowego cukru
- 4 łyżki octu winnego
- sok z puszki ananasow
Calosc podgotowac troche i sprobowac. Mozna doprawic wedle uznania
Co mozna z tym robic?
Generalnie korzystac jako marynata sos do mies. A juz szczegolnie z grilla. (。◕‿‿◕。)
Oni robia duuza porcje wiosna i korzystaja przez sezon. Podobno nawet mroza.
Miesa mozna marynowac ale lepiej smarowac na grillu/ w pierkaniku.
Zajebiste zeberka? Prosze. Kazdy da rade.
Kupic zeberek w sklepie (ile chcesz)
Delikatnie popieprzyc i na ~40 minut wstawic do piekarnika w niewielkiej ~120- temprepaturze. Popieprzyc odrobime
Jak beda na pol surowe. Wyjac i dupnac na grilla. Przesmarowac w/w sosem i piec. Smarowac co jakas chwile i obracac. Zrobi sie zajebista glazurka.
Mozna to samo robic z hamburgerami, wolowina, piersia kurczaka , karkowka(!!!) itd..
Sprawdza sie na elektrycznym grillu, piekarniku , patelni grillowej, na tluszczu tez ujdzie ale ujowsze jest.
Pare uwag
Ketchup - TYLKO Heinz. Najbardziej natralny , pudliszki i kotliny to jakies octowe pomyje ostatnio. Jak uzyjecie czegokolwiek innego poza swojskim ketchupem (najlepszy) i Heinz'em to nie wyjdzie dobrze
Hickory smoke /liquid smoke- mozna pominac, bo rzadko kto ma. Szczegolnie jak sie na grillu robi
Przypary dodawac delikanie , duze szczypty jesli nie napisano inaczej
Musztarda powinna byc ta zolta,sztuczna, ale po mojemu nasza sarepska robi robote lepiej.
Nie przesadzic z octem winnym.
Generalnie spora dowolnosc i jest podobno foolproof. ;)
Wolam @stjimmy i @miesozerna
#gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #bekazwegetarian
lennyface.jpg
Nie spotkałem nikogo komu by to nie smakowało.
Modyfikowac mozna jak sie tam chce. Dodam jeszcze, ze zwykle takie przepisy to tajemnica. Kazda rodzina/Pani domu ma swoja jakas sprawdzona przez lata recepture i jes powodem do domu i zazdrosci znajomych i sasiadow. A przynajmniej powinna byc. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)