Wpis z mikrobloga

Kilka osób prosilo o marynate z amerykanskiego przpisu babci mojej kolezanki.
Prosto z Kalifornii na mirkobloga. Jako,ze sezon na #grill sie zbliza to polecam motzno.
Ani to sos ani marynata , ale gwarantuje,ze nikt nie bedzie zawiedziony.Probowalismy wieloktronie i poprostu urywa dupe.
Po mojemu zeberka wychodza 100x lepsze niz te prawilne z #houseofcards .
Skladniki mozna spokojnie modyfikowac i zamienic z paroma wyjatkami - *.

Orginal po angielsku:

BBQ Sauce

In pot simmer:
**1 bottle Ketchup ***
1 T. Worcestershire sauce
4 shakes Tabasco
**1 dash hickory smoke ***
salt
pepper
onion salt
Garlic powder
1 good squirt of yellow mustard
little bit of soy sauce

Mix in the following:
handful of brown sugar
1/4 c. cider vinegar
Small can of pineapple juice

Let simmer for 10 minutes and taste.

Dla tych co mieli mongolski w szkole

W garnku podgrzewamy na malym ogniu
- butelke ketchupu
- 1 lyzka sosu Worcestershire
- 4 prysniecia Tabasco
- troche liquid smoke / hickory smokre
- sol, pieprz
- sproszkowana cebula
- sproszkowany czosnek
- ~1 lyzka musztardy
- troche sosu sojowego

Calosc podgotowac troche

Pozniej (calty czas na wolnym ogniu) domieszac do tej mikstury

- garsc brazowego cukru
- 4 łyżki octu winnego
- sok z puszki ananasow

Calosc podgotowac troche i sprobowac. Mozna doprawic wedle uznania

Co mozna z tym robic?

Generalnie korzystac jako marynata sos do mies. A juz szczegolnie z grilla. ()
Oni robia duuza porcje wiosna i korzystaja przez sezon. Podobno nawet mroza.
Miesa mozna marynowac ale lepiej smarowac na grillu/ w pierkaniku.

Zajebiste zeberka? Prosze. Kazdy da rade.

Kupic zeberek w sklepie (ile chcesz)
Delikatnie popieprzyc i na ~40 minut wstawic do piekarnika w niewielkiej ~120- temprepaturze. Popieprzyc odrobime
Jak beda na pol surowe. Wyjac i dupnac na grilla. Przesmarowac w/w sosem i piec. Smarowac co jakas chwile i obracac. Zrobi sie zajebista glazurka.

Mozna to samo robic z hamburgerami, wolowina, piersia kurczaka , karkowka(!!!) itd..
Sprawdza sie na elektrycznym grillu, piekarniku , patelni grillowej, na tluszczu tez ujdzie ale ujowsze jest.

Pare uwag

Ketchup - TYLKO Heinz. Najbardziej natralny , pudliszki i kotliny to jakies octowe pomyje ostatnio. Jak uzyjecie czegokolwiek innego poza swojskim ketchupem (najlepszy) i Heinz'em to nie wyjdzie dobrze
Hickory smoke /liquid smoke- mozna pominac, bo rzadko kto ma. Szczegolnie jak sie na grillu robi
Przypary dodawac delikanie , duze szczypty jesli nie napisano inaczej
Musztarda powinna byc ta zolta,sztuczna, ale po mojemu nasza sarepska robi robote lepiej.
Nie przesadzic z octem winnym.
Generalnie spora dowolnosc i jest podobno foolproof. ;)

Wolam @stjimmy i @miesozerna

#gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #bekazwegetarian
  • 53
  • Odpowiedz