Aktywne Wpisy
jmuhha +1
Wytłumaczy mi skąd takie ceny? U mnie za tazienke
2,7m, korytarz 10 m oraz kuchnie 7m za skucie,
wyszpachlowanie i potozenie ptytek w tazience i w kuchni 217x60 cm oraz potozenie ptytek podtogowych w tych pomieszczeniach.
Panowie policzyto 60 tys. Netto. Dla mnie to jest
absurd. Rozumiem leasing maszyn itp. Ale
przecietny cztowiek po studiach zarabia tyle w rok ( ಠ_ಠ)
2,7m, korytarz 10 m oraz kuchnie 7m za skucie,
wyszpachlowanie i potozenie ptytek w tazience i w kuchni 217x60 cm oraz potozenie ptytek podtogowych w tych pomieszczeniach.
Panowie policzyto 60 tys. Netto. Dla mnie to jest
absurd. Rozumiem leasing maszyn itp. Ale
przecietny cztowiek po studiach zarabia tyle w rok ( ಠ_ಠ)
Moseva +24
Jestem przekonana że dla tych czerepów, którzy recenzują produkty w internecie od razu po otrzymaniu paczki jest przewidziany specjalny krąg w piekle ᕦ(òóˇ)ᕤ
Choy mnie obchodzi czy paczka szybko doszła i czy opakowanie jest ładne. Pisz dziadu jak działa albo idź się kąpać w soku ze śmieci 🤬
#gorzkiezale #zakupyonline #zakupy
Choy mnie obchodzi czy paczka szybko doszła i czy opakowanie jest ładne. Pisz dziadu jak działa albo idź się kąpać w soku ze śmieci 🤬
#gorzkiezale #zakupyonline #zakupy
Dawno dawno temu byliśmy pod niemiecką okupacją przez 123 lata i funkcjonowaliśmy jako Graudenz. Mieliśmy piękny dworzec (pierwsze dwa zdjęcia). Oddany do użytku w 1900 roku pod władaniem Wschodnich Kolei Niemieckich i Kolei Pruskich. W 1920 roku moje miasto wróciło do Polski, a stacja pod opiekę świeżo utworzonych Polskich Kolei Państwowych. 1 września 1939 roku przejęły ją Koleje Rzeszy Niemiec. Parowozy zostały wywiezione do ZSRR, jedna parowozownia zbombardowana, druga zaminowana, a sama stacja zniszczona w 70% (trzecie zdjęcie).
Teraz zaczyna się najlepsze. Zamiast budynek odbudować, to zburzono go do końca i w 1960 roku zaczęto prace nad nowym cudem architektury (kolejne zdjęcia). W późniejszych latach zaczął wyglądać tylko gorzej i gorzej. Kilka lat temu wyrosła na nim również pasożytnicza Biedronka. Kiedy zobaczyłem pierwszy raz na zdjęciach jak to wyglądało kiedyś to się załamałem...
#grudziadz #architektura #k--------------------l #historia #ciekawostkihistoryczne #kolej
@gitasek: Czemu się dziwisz cumplu? Wtedy nie bawiono się w odbudowywanie starych zabytków (oprócz najważniejszych, no i starych miast w Warszawie, Gdańsku itd.) tylko budowano nowe na starym. Poza tym, budowano zgodnie z obowiązującym wówczas stylem modernistycznym. W Szczecinie też pokaleczyli dworzec główny po wojnie (chociaż
gdyby tak było nie budowali by szóstego 3-gwiazdkowego hotelu
@gitasek: historia lubi się powtarzać, znów maja zburzyć przecież i wybudować nowy (ponoć to tańsze rozwiązanie niż modernizacja)
@antros: Dziwisz się, że od nowa? Przecież tutaj nie ma ani jednego elementu wartego zachowania i modernizacji :)