Wpis z mikrobloga

@fataler: A co w tym złego? Gdy ja się lata temu uczyłem to dużym problemem było "Zrobiłbym ale nie wiem co i nie wiem czy dobrze mi wyjdzie". A i teraz do nauki innych języków czy zwykłego ćwiczenia się to przydaje.
  • Odpowiedz
@plushy: przydaje się to tak samo jak nauka chemii czy fizyki bez doświadczeń. Cos tam wiesz jak zrobić, ale jak będziesz miał to zastosować w praktyce to będzie problem.
  • Odpowiedz
@fataler: No ale to akurat są doświadczenia. A na naukę w rodzaju "Robimy stronę internetową/aplikację" też przyjdzie czas. Jak ktoś się zabiera za większy projekt to nagle okazuje się że jest potrzebne tuzin narzędzi i znajomość pół tuzina bibliotek i nagle samo programowanie się gubi. Programowanie sobie a tworzenie aplikacji sobie.
  • Odpowiedz
@plushy: niby tak, ale nierzadko są oderwane od rzeczywistości. Długo by można o tym dyskutowac, ja uważam, ze najlepiej rozwiązywać własne problemy to chyba daje najwięcej fun'u i najbardziej motywuje.
  • Odpowiedz
@fataler: Najpierw te problemy musisz mieć, a nie każdy ma takie. Niektórzy co zaczynają nawet nie potrzebują jeszcze listy zakupów na smartfona a próby zastąpienia już używanego oprogramowania własnym to porywanie się z motyką na słońce.

Ja się np. baz danych uczyłem rozwiązując cudze problemy bo sam dostępu do tych prawdziwych nie miałem.
  • Odpowiedz
@plushy: wiesz, jak ktoś nie ma własnych problemów do rozwiązania to marne jego szanse w byciu programistą z prawdziwego zdarzenia. Do bycia dobrym potrzebna jest motywacja, a jak to mówią dobry programista to leniwy programista ;) Nie chce mi się czegoś robić ręcznie to napisze sobie automat. Jak pamiętam swoje początki to miałem potrzeby podobne do tych i których piszesz. Tu jakąś lista zadań, zakupów, jakiś kalkulator do wyliczania czegoś
  • Odpowiedz
@fataler: Leniwy programista nie pisze rzeczy które już istnieją :) A opcja pod tytułem "Spędź miesiąc by napisać coś co już masz tylko gorzej" nie jest atrakcyjna na początek.
  • Odpowiedz
@plushy:
Zgadzam się z @fataler. Mam trochę doświadczenia z takimi zadaniami (koło setki na samym spoju i kilka innych platform). Te zadania w większości są czysto matematyczne, komputer i umiejętność programowania służą tu tylko do zakodzenia rozwiązania, nie ważne w jaki sposób, byleby outy się zgadzały. Na sam początek do przyswojenia sobie podstawowych konstrukcji danego języka będzie to dobre rozwiązanie, ale później to już zdecydowanie za mało.
  • Odpowiedz
@Fifarafas: No nie do końca bo jakieś limity pamięci/czasu są. Poza tym wiesz dobrze że praca programisty też często polega na tym "by się zgadzało" i nie ma czasu by coś robić porządnie i pracując nad własnymi projektami też będzie "by dobry wynik był". Poza tym jak mówiłem, programowanie to jedno tworzenie aplikacji coś innego.
  • Odpowiedz
@Fifarafas: Jakości kodu się nie osiągnie jeśli nie będzie się pracować w grupie przy dużych projektach. I to najlepiej kilka lat by samemu się nadziać na swoje błędy.
  • Odpowiedz