Aktywne Wpisy

kleboldswaifuv2 +23
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Salido +551
Minął 53. (z 67) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
210 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
222 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
210 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
222 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: Policja.pl 18082026
Pobierz

Mam kilka checkboxów:
Po zaznaczeniu ich i zasubmitowaniu dane są przesyłane w formie tablicy:
'nazwatablicy' => array(
'0' => 'val1'
'1' => 'val2'
'2' => 'val3'
)
Pytanie - czemu krzaki wpisane po nazwie tablicy i nawiasach kwadratowych niczego nie psują i są praktycznie ignorowane? Czy w razie potrzeby można tak zrobić, żeby checkboxy miały różne nazwy, ale przesyłały dane we wspólnej tablicy?
Po co Ci różne nazwy? Masz klasy, id i data- . Mało?
Jest to kwestia wyłącznie zgodności ze standardem HTML i jest możliwość, że taki form nie na każdej przeglądarce będzie dobrze działał. Podobnie - może być problemem dla crawlerów (choć w to trudniej mi uwierzyć).
nameza [], dokleja się też doid. Dla każdego checkboxa ten ciąg jest inny, to po prostu jakiś identyfikator. Dzięki temu każdy checkbox ma inne id, ale wszystkie przesyłają dane w tej samej tablicy - dokładnie tak jak potrzebuję.I właśnie dlatego zapytałem, czy znaki za nawiasami kwadratowymi mogą psuć, czy nie ;)
@moooka: no nie bardzo, zwykła jednowymiarowa tablica z trzema wartościami (val1, val2, val3)
@moooka:
PHP zwrócił mu jednowymiarową tablicę o nazwie "nazwatablicy" i 3 elementach.
Wielowymiarową tablicę miałbyś, gdybyś zrobił
name=nazwatablicy[][asdasd]lubname=nazwatablicy[asdasd][]@ufo99: no tak właśnie zrobię, w sumie nie wiem czemu w pierwszej kolejności pomyślałem, że to może zależeć od syntaxa php, a nie od przeglądarki :P
Array(
['nazwatablicy] => Array
(
'0'
@ufo99: no jasna sprawa, po prostu chwilowe zaćmienie umysłowe ;)
Pytanie nie dotyczyło tego czy możesz sobie wysłać fafnaście wymiarów tablicy (tak, możesz, o ile wysyłasz POSTem), tylko czy składnia name="nazwatablicy[]asdasd" jest poprawna, a dokładniej ten ciąg znaków za nawiasem.
@moooka: zgadzamy się. Jednak przyznasz, że pisownia atrybutu
name="nazwatablicy[]asdasd"nie jest do końca standardowa i o ten przypadek pytam, bo jednak krzaki w niespodziewanym miejscu często mogą przynieść niespodziewany efekt, którego nie przewidzę ;)name, a samo przetworzenie tych kilku różnych nazw i złączenie ich w jedną tablicęnazwatablicy[]odbywa się już w PHP, więc powinno działać niezależnie od przeglądarki.Tak samo jakbym normalnie, bez kombinowania bym nazywał te wszystkie checkboxy po prostu
nazwatablicy[], to samo