Mireczki informatyczne kolejne pytanie z serii #csharp i #xml
Otóż mam w pliku listę urządzeń w takim formacie:
D:\Zeiss3 D:\Zeiss3\OK D:\Zeiss3\BAD I tych urządzeń jest nie wiadomo ile (użytkownik może sobie wprowadzić ile chce) ale każde ma różne parametry (na pewno każde ma unikalny parametr id. Teraz mój problem: Potrzebuje zrobić listę obiektów gdzie każdy obiekt będzie osobnym urządzeniem a jego właściwości będą pobierane. O ile pobranie wartości , i to nie problem o tyle wyciągnięcie 'id' i 'name' już mi przysparza problemu. Jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Otóż mam w pliku listę urządzeń w takim formacie:
D:\Zeiss3D:\Zeiss3\OK
D:\Zeiss3\BAD
I tych urządzeń jest nie wiadomo ile (użytkownik może sobie wprowadzić ile chce) ale każde ma różne parametry (na pewno każde ma unikalny parametr id. Teraz mój problem: Potrzebuje zrobić listę obiektów gdzie każdy obiekt będzie osobnym urządzeniem a jego właściwości będą pobierane. O ile pobranie wartości , i to nie problem o tyle wyciągnięcie 'id' i 'name' już mi przysparza problemu. Jakiś pomysł jak to rozwiązać?
#informatyka #pytanie #kiciochpyta
@giluu91: Google "XPath get attribute".
public static void GetDevices (string source){
List devices = new List();
XmlTextReader reader =
XDocument xmlDocument = XDocument.Load(@"C:\file.xml");foreach (var device in xmlDocument.Root.Elements("device"))
{
int id
Zrobiłem tak:
foreach (var device inxml version="1.0" encoding="utf-8" ?Dlatego że wchodziłeś za płytko nie znajdował tych elementów. Szukał wewnątrz roota czyli i dlatego dostawałeś nulle.
foreach (var device in doc.Root.Element("devices").Elements())źródło: comment_nbUCaHjEMukTY95onKeStk1URtXPKdSj.jpg
Pobierz