Aktywne Wpisy
-Melek- +10
Czy też tak macie że książki was zanudzają?
Chciałbym czytać ale jak zaczynam to po 30-50 stronach wiekszość tego co jest napisane to jakbym już wiedział. Książki psychologiczne czy o wychowaniu to mam wrażenie że sam mógłbym pisać. Orwel czy Huxley i tego typu tematy są tak oczywoste że nic tam nie zaskakuje. Historyczne spoko ale też normalna sprawa że się działo to czy tamto. Morderstwa czy opowieśći to od dziecka analizowałem chyba
Chciałbym czytać ale jak zaczynam to po 30-50 stronach wiekszość tego co jest napisane to jakbym już wiedział. Książki psychologiczne czy o wychowaniu to mam wrażenie że sam mógłbym pisać. Orwel czy Huxley i tego typu tematy są tak oczywoste że nic tam nie zaskakuje. Historyczne spoko ale też normalna sprawa że się działo to czy tamto. Morderstwa czy opowieśći to od dziecka analizowałem chyba

HoroLive +14
Nie mam siły na narzeczona. Mieszkamy w moim mieszkaniu, gdzie ogrzewamy wodę bojlerem 50l. Miesięcznie z tego tytułu płacimy ok 350-400 zł (nie pytajcie jak, ona musi mieć wrzącą wodę). Oczywiście place ja. Zaproponowałem jej zmianę na gaz, ponieważ mamy przyłącze. Rachunki wtedy spadają 4 krotnie. Narzeczona grozi mi, że jak zrovie gaz to ona się wyprowadzi, bo gaz jest niebezpiedzny i panikuje. Ja już mam dość płacenia takich rachunków, zwłaszcza że

Hej mirki, mam problem.
Mam trzy modele - Film, Użytkownika oraz Zamówienie.
Model Zamówienie to tabela łączona (has_many :through) pomiędzy filmami i użytkownikami (relacja wielu-do-wielu). Ta tablica łączona ma jednak dodatkowe pola (np. status - zrealizowane bądź nie). Powiedzmy, że mam użytkownika oraz film - jak teraz napisać w kontrolerze instrukcje, które pozwolą mi na stworzenie tej tabeli Zamówienie z dodatkowym parametrem? samo
user.movies << movies (tak, ogólnie to po angielsku piszę :P )
Mnie nie urządza. Wiem, że mogę zrobić user.orders, ale jak wtedy wyciągnąć odpowiedni order?
Order.create!(:user => user, :movie => movie, :status => 'new')
Komentarz usunięty przez autora
Serio? Wiadomo, nowe ładniejsze i szybsze w pisaniu, ale o taką syntaktyczną pierdołę zwracać uwagę? :)
Jedynie chyba jako symbol tego, że człowiek nie jest na bieżąco z rozwojem technologii.
@Daronk:
Co do wymienionej własnie wyżej nowej składni - Order.create!(user: user, movie: movie, status: 'new')
Komentarz usunięty przez autora
def usermovies
user = User.find(currentuser.id)
orders = user.orders.where("status = true")
moviesids
user = User.find(currentuser.id) - zbędne, do wywalenia. Używasz
current_user:)Można to na pewno skrócić wybieranie moviesids mapem:
movies_ids =