Wpis z mikrobloga

@kxyz: sprawdź zarobki w regionie dla stanowiska. Zależy jak się czujesz z doświadczeniem- celuj w okolice mediany [chyba, że wiesz że jesteś kiepski to dolny kwadryl/mediana]. Nie omieszkaj wspomnieć o tym na rozmowie [o medianie, nie o tym że możesz być kiepski ;)]
@messern: kraków, mediana 6000zł brutto, ogólnie ok, siadam i robię co trzeba, wszystko zrobione z wykorzystaniem wzorców, ok pod względem wydajnościowym w tym asynchroniczność
@kxyz: To idź na rozmowę, powiedz że mediana w Krakowie to 6 tysi i tyle chcesz dostawać, ewentualnie jeśli bonusy pozapłacowe to małe widełki zaakceptujesz. Chyba, że wolisz więcej to odpowiednio zaokrąglij w górę ;)
@kxyz: poniżej 5k bym nie zszedł, zacząłbym od 6 (jeśli rozmowa dobrze pójdzie). Jaka firma, z ciekawości? No i ja bym się bił o to, żeby nie pracować na umowę śmieciową (o pracę), tylko zlecenie albo b2b, wtedy jest znacznie lepiej
@kxyz: Wspomina Pan o dwóch latach doświadczenia: rok komercyjnie, rok nie i do tego leci dość spora lista "technologii". W odróżnieniu od reszty ludzi na wykopie "nie jestę expertę", ale trochę tego dużo jak na dwa lata, co może sugerować raczej pobieżną znajomość.
Do tego nie wiem, gdzie i po co Pan aplikuje, ale proszę pamiętać, że technologie się zmieniają. Pozostają umiejętności i warsztat.
@raffish: kwestia dogadania. Mam znajomych pracujących na umowę o dzieło, gdzie mają normalnie 26 dni płatnego urlopu +10 w ramach choroby (nikt nie wymaga zaświadczeń, byle rozsądnie do tego podejść). Mam tez takich, którzy maja b2b bez żadnych dodatkowych dni wolnych, kasa tylko za przepracowane dni bez wzgledu na przyczyne, ale stawkę za dzień tak dobrali, żeby średnio w roku wyjść na to samo, co przy płatnych urlopach (a żeby nie
@JavaEngineer: o sql nawet nie wspominalem, wydawalo mi sie to oczywiste, zapytania zlozone czy joiny to nie problem, z procedurami musialbym pewnie troche pomyslec
@alosha: od jakiegos czasu przekazuje wiedze innemu pracownikowi, startowal od zera, dzis sobie bardzo dobrze radzi, podczas uczenia kogos czlowiek sobie uswiadamia niedociagniecia, wiec gdzies w pewien sposob to weryfikowalo sie samoistnie. Nie zgodze sie do okreslenia ze mozna poznac bardzo pobieznie tyle technologii w ciagu