Wpis z mikrobloga

#silownia #pytanie od początku miesiąca chodzę na siłownie, przeważnie rano, nie ma wtedy ludzi i jakoś pewniej się czuję ale nie o to chodzi, mianowicie jestem strasznym słabeuszem, wyciskanie na ławce sprawia mi w #!$%@? trudności, wstyd pisać ale sam gryf trochę waży a jak dołoże do tego 10kg to ledwo robie 2 serie po 8 powtórzeń, i teraz mam pytanie z racji tego że póki co jestem słaby fizycznie nie lepiej jest póki co przejść na maszyny, by zdobyć powiedzmy siłę przez miesiąc by później wolne ciężary nie sprawiały aż takiego oporu? z hantelkami nie mam problemu bo póki co 6 kg robię. Mógłby ktoś odpowiedzieć czy moje rozumowanie ma sens?
  • 15
@xerror: nie, zawsze wolne ciezary>maszyny. Na maszynach dobrej sily nie zrobisz, bo miesien jest caly czas izolowany i miesnie pomocnicze nie moga sie dobrze rozwinac. Co ma ogromne znaczenie na poczatku przygody z silownia.
40kg w serii na klate to na poczatku normalna sprawa, mysle ze 90% osob od tego zaczynalo. Dobrze byloby, gdyby ktos doswiadczny skorygowal twoja technike cwiczen. Pamietaj o sciagnieciu lopatek i lekkim mostku.
Nie olewaj innych zlozonych
@xerror: nie przechodź na maszyny, rób ćwiczenia złożone i pomału staraj się progresować. Maszyny zostaw w spokoju. Jak będziesz mieć plus kaloryczny, to z czasem będziecie Ci coraz łatwiej progresować. Tak jak wspominali poprzednicy, każdy zaczynał od małych ciężarów :)
@digupherbones: incline press, robie takie coś hantlami - ale na maszynie mogłem wrzucić ciężar o wiele większy, i t zrobić lepszą izolację - wiem, że teoretycznie zmniejszyłem angaż ilości mięśni, ale wykonałem większą pracę na pojedyńczym ( pomijam fakt, ze nie jestem poczatkujacym wiec maszyny nie są dla mnie takie złe )

ustawiam sobie jaki chcę kąt wyciskania, wysokość - i prawie nie czuć, że to maszyna
rudy_bigos - @digupherbones: incline press, robie takie coś hantlami - ale na maszyni...

źródło: comment_0aUqWeOK46bIvOE2W4UySFGYHYf8CqvC.jpg

Pobierz
@rudy_bigos: ok, ale to się ma nijak do "bazy siłowej", przynajmniej w moim rozumieniu. Bazę się buduje przecież wolnymi ciężarami, a maszyny mają zastosowanie według mnie przede wszystkim dla zaawansowanych i/albo kulturystów. Nie jest to z mojej strony czepianie się słów, piszę tak tylko żeby autor pytania przypadkiem nie zastąpił wyciskania sztangi jakąś maszyną;)