Wpis z mikrobloga

@s3ba11: to wg przepisu masz ustapic bo jestes na podporzadkowanej. Ale jedynki tam jeszcze nie ma bo sie dopiero wlacza do ruchu wiec tu jest bardzo waska granica czy jedynka zdazy zajac pas na rondzie czy nie. I wedle tego nalezy rozpatrywac kielnie dla dwojki.
  • Odpowiedz
@szaremyszki: Ja p------e, to wtedy jedynka pojedzie za nią. Czy wszędzie muszą być jakieś ściśle określone reguły, ludzie wsiadając do auta zostawiają mózgi w garażu? jak ja lubię jeździć po budowie, tam nie ma żadnych zasad kodeksu drogowego a ruch czasem jest zajebisty i wszystko przebiega płynnie, jest pełna kultura, każdy ustępuje temu który ma lepsze warunki do przejechania, wszyscy sobie pomagają a na polskich drogach debile myślą tylko o
  • Odpowiedz
@s3ba11: Jedynka ma to samo, ale to są tak jakby odrębne "skrzyżowanka".
Mnie to tłumaczono taki metaforycznym "prostowaniem ronda". Tak jakby to było takie skrzyżowanie T-kształtne z wieloma "nóżkami". Ten, co wjeżdża zawsze jedzie od "nogi" i ma A-7, ten co jest już na rondzie jedzie "prosto" i nie musi ustępować przecież.
  • Odpowiedz
@list86: @pogop: sprawa jest prosta, jak #1 wjedzie pierwszy na rondo.
Natomiast na sytuacji z obrazka obaj są jeszcze przed i obaj mają takie samo prawo na rondo wjechać, jeśli nikt inny nie jedzie.
Jak już zaczną wjeżdżać, to #2 pojedzie pierwszy.
  • Odpowiedz
@radziol: zawsze jak ktoś wymusi to pojedzie pierwszy. Nie ma znaczenia kształt ronda, nie ma znaczenia czy ktoś wjechał minimalnie szybciej. Ustępujesz tym z lewej, kropka.
  • Odpowiedz
@list86: Nie ustępujesz z lewej, tylko ustępujesz tym mającym pierwszeństwo.
#1 przed wjazdem na rondo pierwszeństwa nie ma. Jak #1 i #2 zaczną równo wjeżdżać na ronod, to żadnego wymuszenia nie ma.
  • Odpowiedz