Wpis z mikrobloga

Jest tu ktoś studiujący informatykę na #pwr? Trudno się dostać? Warto w ogóle tam próbować? #pytanie
Bo zbliża się matura i nie wiem jak bardzo mam się nią przejąć. Czy 45% z rozszerzonej matematyki i 40% z informatyki wystarczyłoby? Czy powinienem bardziej się postarać?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@soft1house: Informatyka sprawia mi przyjemność i chyba będzie po tym praca. Pytanie tylko na jakiej uczelni. Jestem z Lublina i wydaje mi się, że na tutejszą politechnikę dostanę się bez większych problemów. Ale zastanawiam się czy warto mieć większe ambicje i próbować do Wrocławia.
  • Odpowiedz
Trudno się dostać?

@Romantyczny_widelec: Nie. Dostać się jest łatwo, choć powinieneś też sprecyzować jaki wydział masz na myśli. Informatyka na PWr występuje w trzech postaciach. Największy problem to oczywiście utrzymać się.

Czy 45% z rozszerzonej matematyki i 40% z informatyki wystarczyłoby?

Pewnie tak, ale 0% z informatyki byłoby równie dobrym wynikiem, bo informatyka (o ile nic się nie zmieniło ostatnio) nie jest w ogóle wliczana do sumy punktów rekrutacyjnych na
  • Odpowiedz
@-PPP-: Patrzyłem na rekrutację. Liczy się matematyka i fizyka lub informatyka. Z fizyką u mnie słabiej niż z informatyką.
@soft1house: No dobrze, szkoła to tylko papierek. Ale czy na politechnice Wrocławskiej nabędę lepsze umiejętności niż na lubelskiej albo na UMCS albo w Wyższej Szkole Lansu i Bansu w Wygwizdowie?
  • Odpowiedz
Z fizyką u mnie słabiej niż z informatyką.

@Romantyczny_widelec: Mam nadzieję, że wiesz co mówisz, bo pewnie niejeden już tak myślał, a jak przyszła matura to było wielkie zdziwienie ;)

Ale czy na politechnice Wrocławskiej nabędę lepsze umiejętności niż na lubelskiej albo na UMCS albo w Wyższej Szkole Lansu i Bansu w Wygwizdowie?

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez skończenia obu szkół jednocześnie. Z mojego doświadczenia jednak wiem, że jeśli
  • Odpowiedz
@Romantyczny_widelec: może być ciężko z takimi wynikami. nie wiem co obejmuje matura z informatyki, więc się nie wypowiadam. podciągnij matmę, zostało jeszcze dużo czasu, na studiach nie ogarniesz swoich zaległości a naprawdę sporo osób ma problemy z analizą i algebrą na pierwszym roku
  • Odpowiedz