Aktywne Wpisy
51431e5c08c95238 +725
Ale największa beka z tych 30-40-letnich fanów buddy oni serio uwierzyli ze 22-letni sebkowaty prymityw bez wykształcenia, bez bogatych starych i bez solidnej firmy jest w stanie w krótkim czasie zarobić w Anglii, pracując na zmywaku i w call center, na Ferrari. xD
#budda
#budda
grexo +5
W zasadzie, gdy się przeprowadziłem, to miałem już pewny start. Mam tutaj mamę z którą jeszcze do niedawna mieszkałem, miałem mieszkanie za free, jedzenie i diesla do auta też. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Plan był taki, by przez pierwszy rok zacząć rozeznanie w pracy, łapać jakieś sezonówki, by coś wpadało do kieszeni, a rok później pracować już stale w jednej pracy.
Od momentu, gdy się przyprowadziłem (13.02.2014) zaliczyłem 5 prac.
- Wymiana dachu (2 dni - luty)
- Szparagi (2 miesiące - 485 godzin - kwiecień, maj)
- Sałata (3 dni - sam się zwolniłem - lipiec)
- Asparagus - szklarnie (miesiąc - lipiec/sierpień)
- Magazyny Microsoftu (3 miesiące - październik - grudzień)
Łącznie ok. 11000 Eur
Przepaliłem ogrom zioła (liczmy ok. 50 Eur na tydzień - 7 Eur 1g) w zasadzie do czerwca. Później poznałem #rozowypasek i przestałem palić. (O ironio! ma za płotem coffeeshop i nie jara!)
W zasadzie w połowie pracy na szparagach kupiłem #220ce - Merca w124, którym ciągle śmigam. ;)
Aktualnie przeprowadziłem się do Ter Aar. Zmieniłem pracę z magazynów Microsoftu na coś bardziej przyszłościowego. Pracuję przy produkcji żarcia biologicznego. Póki co, jestem na okresie próbnym, ale wszystko wskazuje na to, że jest wielka szansa na kontrakt dla mnie. Nie koniecznie Vast od razu, ale może roczny na początek. ;)
Aktualnie zarabiam 2000 Eur brutto i wydaje mi się, że dla osoby, która właśnie skończyła wiekówkę, lub dopiero w marcu (23 lata) jak ja, i do tego dopiero się wszystkiego uczy, to chyba rewelacja. Płacę aktualnie za pokój 350 Eur i praktycznie na wszystko mi starcza. Tym bardziej, że dojazdy też mam płatne.
Wiem, że to nie jest jakieś super duże podsumowanie, ale jednak wolę pobieżnie opisać wszystko.
Z planów na pobyt tutaj to jedynie ściągnięcie mojego #rozowypasek tutaj, a w zasadzie oczekiwanie na jej przyjazd w okolicy maja i wspólne życie. Jeśli praca pozwoli, to zmiana samochodu (też na mercedesa ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) Jeśli się uda, to otrzymanie mieszkania z gminy + dopłata do czynszu, jeśli mój dochód nie przekroczy jakiejś tam normy.
Aktualnie z wydatków poza czynszem mam
- 100 Eur/mc ubezpieczenie (za zeszły rok 720 Eur zwrotu - niskie dochody)
- 140 Eur/kwartał - podatek za samochód
- jedzenia i picia i jakichś drobnych zakupów nie liczę.
Wołam: @trollik: @fmxfenix: @unstyle: @rabusek @dk13 @zultepudelko @dzaku @podczaspowodziunikajchmur
Tagi: #emigracja #holandia #speedywholandii
@BySpeedy: czemu nie napisałeś ile to netto?
@BySpeedy: opowiedz coś o magazynach majkrosoftu,,man jak tam jest !?!?
@BySpeedy: wolaj na opowiesc o magazynie Microsoftu
Komentarz usunięty przez autora
@Frontliner: Duży magazyn, w którym pracuje ok. 350 osób. Praca przy przepakowywaniu xboksow one i 360 na dany kral, lub wersje z grami i kinecktem. Poźniej przenieśli mnie na dzial order pickingu i tam jezdzilem wózkiem i pakowalem pojdedyncze produkty Microsoftu do kartonów pod wysyłkę dla klientów MS store. Zaliczylem tez tam prace przy rozładunku kontenerów. Kontener średnio mieścił 65 palet z 30 kantonami po 2 xboksy