Wpis z mikrobloga

#sysadmin #pytanie #freebsd #linux
Chcę w ramach nauki postawić sobie serwer pocztowy postfix na freebsd i/lub linuxie (gentoo lub debian). Niestety większość poradników pokazuje tylko co robić, a nie dlaczego to robić. A to mija się z celem jeśli chodzi o naukę :(
W szczególności chodzi mi o podpięcie tego pod bazę mysql lub postgresql, gdzie będą dane o użytkownikach.

Szukam poradnika, może być po angielsku, który wyjaśniałby co i jak, ale nie na zasadzie "kopiuj komendy i może coś tam wyjdzie"
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xda_: Genialna strona! A czy to piekło, hm, po pierwszym podejściu trochę się zniechęciłem, jak w logach wszystko działało, ale program pocztowy nie łapał informacji.
Upierdliwe jest to czekanie na kompilacje w FreeBSD.
  • Odpowiedz
@xda_: tak, to prawda, za pierwszym razem wymaga dużo determinacji, zwłaszcza jak chcesz podpinać pod postfixa dajmy na to amavisa i opendkima, który działa jak chce zwłaszcza z gmailem, sieve'a, postfixadmina oraz clamda, który alokuje 300 mb ramu tak dla zasady. Samo ustawienie postfixa, żeby odbierał maile i dovecota na 465, pomijając certyfikaty to uwertura ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz