Wpis z mikrobloga

Jechałem dzisiaj pierwszy raz na automacie, ale dziwnie XD Zrobiłem sobie jazdę próbną Citroenem C4 Grand Picasso i powiadam wam, że wielce wypasiona fura () Jednakowoż dopóki nie mam trójki dzieci, to sobie nie kupię raczej. Jedzie się wybornie, ma to przestronne wnętrze, elegancko chowane w podłogę bagażnika 2 dodatkowe siedzenia dla pasażerów nr. 6 i 7, sterowanie nawiewami dla tylnych siedzeń w słupku, od skurczybyka schowków itd. Szkoda tylko, że z tego wszystkiego zapomniałem przetestować manualnego przełączania biegów łopatkami przy kierownicy XD Szkoda, bo wydaje mi się, że na manualu można tym jeździć znacznie oszczędniej niż na automacie. Biegi przełączają się bowiem przy bardzo wysokich obrotach jak na moje ucho - obrotomierza niet XD, a żeby włączyła się piątaka to już naprawdę trzeba szybko jechać.

Generalnie sama jazda na automacie pewnie jest fajna, ale trzeba się przyzwyczaić. Dla mnie największym problemem było ogarnięcie tematu hamowania lewą nogą. Sprzęgłowa stopa jest przyzwyczajona do wciskania pedału do końca, przez co nieco ostro hamowałem, aż się żona ze mnie śmiała XD

Dodatkowo ciekawostka. Ten sam samochód, którym jechałem wystawiony dwa razy z różnica cen 3 tys. XD

http://otomoto.pl/citroen-c4-picasso-grand-hdi-C34454878.html 18 900 zł

http://otomoto.pl/citroen-c4-picasso-grand-2-0-hdi-automat-klimatronic-C34126770.html 20 900 zł

Znak szczególny, to mocno wytarty przycisk blokowania zamków. Poza tym sprzedający mówił, że samochód jest ledwoco sprowadzony z Luksemburga, tymczasem na zdjęciach w ogłoszeniach widać liście na drzewach, letnie słońce i otoczenie tego komisu XD

#samochody #motoryzacja #oswiadczenie #oszukujo
pogop - Jechałem dzisiaj pierwszy raz na automacie, ale dziwnie XD Zrobiłem sobie jaz...

źródło: comment_qPmCmq14WD1jGtHwWdcuWadHtRFOSIWk.jpg

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Szkoda, bo wydaje mi się, że na manualu można tym jeździć znacznie oszczędniej niż na automacie.

@pogop: Dobrze piszesz - wydaje ci sie. Albo coś jest nie tak ze skrzynią albo zwyczajnie nie jest przełączona na automat a na tryb zmiany sekwencyjnej (skoro piszesz że są łopatki). W tym trybie silnik pracuje w ZNACZNIE szerszym zakresie obrotów żyłując go strasznie.

Czy ktoś z komisu/salonu jechał z tobą? Przecież gdyby ktoś
  • Odpowiedz
@Shodan56: Tylko w salonach musisz podpisywać, w komisie to wszystko jest "umownie na uścisk dłoni".

@pogop: Ja od momentu jak mnie gościu przewiózł moim passatem proponuje klientom jazde próbną dopiero jak zobacze gotówke :P
  • Odpowiedz
@pogop: Trójka dzieci z tej strony, niedawno szukałem czegoś dużego i zacząłem od C4 Grand. Niestety po wizji z około 5 egzemplarzami dotarło do mnie jak tanie i mało wytrzymałe to ma wnętrze. Najnowszy jaki szukałem był z 2010r. i już powycierane przyciski i obowiązkowo rączka na drzwiach. Do tego wszystko już skrzypiało i latało. Przebieg po oględzinach innych elementów nie był zbyt wysoki (stawiam na ok. 200.000 a miał
  • Odpowiedz
  • 0
@pogop: co innego kierować prawko ( zdarzało mi się przy samodzielnych jazda) a co innego podpisywanie czegoś. Ja na przykład nie daje motocykla ani auta na jazde próbna bez równowartości w gotówce albo auta kupującego
  • Odpowiedz
@bigger: Ja w bmw i mercedesie zawsze podpisywałem.
@pogop: Dużo niema co opowiadać ;) gość tak chvjowo jeździł, że stwarzał zagrożenie jadąc po prostej drodze. O wyjeździe z bocznej drogi na trasie nie wspominam. Ostatecznie jednak kupił auto i jakimś cudem przejechał nim 150km do domu.

@MKOwen: Nie wiedziałeś, że istnieją automaty ?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@MKOwen: bardzo się cieszę, że ty i inne mądre wykopki zawsze wszystko umieją od razu. Ja jechałem automatem pierwszy raz, nigdy nawet nie siedziałem w aucie z automatem. Nie byłem też przygotowany teoretycznie, bo bylem oglądać inny samochód. Porażką są natomiast takie właśnie komentarze :) pozdrawiam
  • Odpowiedz