Wpis z mikrobloga

On reset, the processor loads the PC with the value of the reset vector, which is at address 0x00000004.

Do tego istnieje taki kod: here
Mniej więcej wiem co się dzieje, nie wiem jednak co oznacza wywołanie funkcji z linii 116.
I dlaczego w ogóle robić "/* Initialize the relocate segment */" oraz na jakiej zasadzie jest ustawiany wskaźnik stosu?
#programowanie #niskopoziomowe #arm #mikrokontrolery #naukaprogramowania
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aloalo83: A nie wygląda jak starup na procka? W tym przypadku będzie to Atmel SAM3N00A. Nie potrzebuje masy innych rzeczy (16kB flasha i 4kB static ram), więc staram się wybrać to co mi niezbędne. Poza tym nie rozumiem w jaki sposób w tym przypadku jest ustawiany wskaźnik stosu i po co tam się kopiuje zawartość pamięci spod jednej lokalizacji do innej, skoro wszystko powinno wylądować w pamięci flash uC.
  • Odpowiedz
@Analityk: tablica na poczatku jest umieszczona (zapewne) pod adresem "0" a pierwszy wpis to jest wskaznik na funkcje o nazwie _estack, ktora zapewne inicjuje wskaznik stosu na wartosc domyslna (koniec pamieci RAM?). To tylko inicjalizacja procka i biblioteki, jak co tu napsocisz, to calosc nie zadziala. Lepiej nie ruszaj... ;)
  • Odpowiedz
@aloalo83: No zgadza się, właśnie tyle ma pamięci flash i static ram. Co robię? Chcę go używać.

Lepiej nie ruszaj

Albo napiszę to sam albo całą zabawę szlag trafi. Czuje, że dam radę, ale w razie co to pytam.
  • Odpowiedz