Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #cpp
Jeśli znam podstawy podstaw programowanie to czy uważacie, że lepiej uczyć się na swoim własnym projekcie i doszukiwać informacji, które powinny pomóc w jego zrealizowaniu czy może jednak podążać za książką Jerzego Grębosza i dopiero po jej zrealizowaniu przystąpić do pierwszego sposobu?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Caishen: Jedyny problem z własnym projektem, to to, że zwykle nie wie się tego, czego się nie wie. Taki paradoks. Więc jeżeli da się rozwiązać jakiś problem albo coś zaprojektować używając Twojej obecnej wiedzy, jest szansa, że nie poznasz lepszego rozwiązania, które może istnieć ("blub paradox" http://paulgraham.com/avg.html)
  • Odpowiedz
@orian: pytanie nie do mnie, ale się wypowiem:

Co jest dla Was podstawami?

znajomość większości podstawowych konstrukcji w danym języku (czyli np. przerobienie całej książki o języku), umiejętność napisania prostych aplikacji z pomogą internetu. Gdzie przez proste aplikacje rozumiem jakieś nieduże aplikacje konsolowe/okienkowe, proste gry 2d itp.

podobno najlepiej z c++ przerzucić się na inny język + mam to na egzaminie zawodowym
  • Odpowiedz
@Caishen: Postaraj najpierw ogarnąć język, nawet na sucho, będziesz wiedział czego możesz szukać, czego oczekiwać, czego się spodziewać. Bo tak będziesz pisał programy i sam implementował to, co już jest zaimplementowane a ty o tym nie będziesz wiedział.
  • Odpowiedz
@orian: tego właśnie się obawiam. Wczoraj wrzuciłem mój translator alfabetu morsa wykopkom i znalazło się wiele rzeczy, które mógłbym poprawić. O niektórych nie widziałem, że można w ogóle tak zrobić.

@kuhar: z każdego języka można się przerzucić na inny. C++ wybrałem, dlatego że mam go w szkole i na egzaminie.

@Analityk: tak właśnie zrobiłem nie wiedząc, że jest funkcja tolower.
  • Odpowiedz
hackerrank.com

@kuhar: dzięki wielkie. Miałem pytać o polecaną stronę z przykładowymi zadaniami ale widziałem, że ktoś już polecał. Jednak nie polecał chyba nikt tej strony. Dzięki raz jeszcze :)
  • Odpowiedz