Wpis z mikrobloga

Witajcie Mireczki, jest może ktoś z doświadczeniem w pracy w Niemczech jako inżynier w branży Automotive?

Jak znaleźliście pracę? Wysyłaliście papiery na wszystkie oferty, czy tylko te "międzynarodowe"? Jak traktują polaków na stanowiskach inżynierskich - są jakieś różnice, trudności z awansem? Jakieś inne, ciekawe info?

No i język - wystarczy angielski na początek w dużych korpo? Z moich doświadczeń z pracy w polskim korpo obcokrajowcy spokojnie radzą sobie z samym ang. Mój niemiecki to zakurzony B2 - sporo rozumiem, prawie nic nie umiem wystękać, więc kilka miesięcy wdrożenia się powinno wystarczyć, żeby płynnie nawijać.

#emigracja #emigracjaniemcy pomocy, jak to jeszcze otagować?
  • 6
@Flaterszaj: ja z IT, ale z tego co słyszałem, to poza IT jest dosyć trudno bez płynnego Niemieckiego (a w IT, to też ponad połowa ofert pracy wymaga znajomości), dlatego zainwestuj w intensywny kurs Niemieckiego w Polsce (taki miesiąc 5 x w tygodniu po klika godzin dziennie). Jeśli rozumiesz na B2, to na pewno będą dobrze wydane pieniądze. A co jest konsekwencją tego powinieneś aplikować na wszystkie oferty jakie są.
@Flaterszaj: Witaj.

Od września pracuję jako Design Engineer (ładnie brzmi, tak naprawdę typowy "klikacz", w Kaśce) w niemieckiej firmie, w Niemczech. Firma dosyć duża, znana w branży, ponad 10k pracowników na całym świecie.

Nie znam niemieckiego w ogóle, w CV nie miałem go w ogóle wpisanego, tylko angielski. Pracujemy dla koncernu z USA, cała komunikacja z klientem oraz w samej firmie po angielsku. Nawet wszystkie urzędowe sprawy udało się załatwić po