Aktywne Wpisy
p0melo +64
#pracait #it #programowanie #korposwiat #praca
Myślę na poważnie zeby zawinąć się z IT. Przepracowałem 5 lata, mam dosyć.
IT to branża dla ludzi bez życia prywatnego. Każdy kolejny miesiąc czuję że inwestuję w coś co po latach będzie gównem w papierku po cukierku.
Nie mam ochoty na uczestnictwo w wyścigu szczurów. W poprzedniej robocie miałem chorą presję szybciej, szybciej. Zmieniałem robotę w ciągu tych lat trzy razy. Z roku na rok widzę
Myślę na poważnie zeby zawinąć się z IT. Przepracowałem 5 lata, mam dosyć.
IT to branża dla ludzi bez życia prywatnego. Każdy kolejny miesiąc czuję że inwestuję w coś co po latach będzie gównem w papierku po cukierku.
Nie mam ochoty na uczestnictwo w wyścigu szczurów. W poprzedniej robocie miałem chorą presję szybciej, szybciej. Zmieniałem robotę w ciągu tych lat trzy razy. Z roku na rok widzę
bart40404 +197
Chociaż jedno udało się mojemu pokoleniu w życiu wygrać. Urodziłem się za późno, żeby załapać się na nieruchomości w normalnych cenach albo na to żeby nie mieć groszowej emerytury w przyszłości, ale przynajmniej dosłownie w ostatniej chwili, żeby zdążyć wbić się do branży IT i nałapać te kilka lat doświadczenia przed kompletnym krachem na rynku dla juniorów.
#programista15k #nieruchomosci #pracait
#programista15k #nieruchomosci #pracait
Jak znaleźliście pracę? Wysyłaliście papiery na wszystkie oferty, czy tylko te "międzynarodowe"? Jak traktują polaków na stanowiskach inżynierskich - są jakieś różnice, trudności z awansem? Jakieś inne, ciekawe info?
No i język - wystarczy angielski na początek w dużych korpo? Z moich doświadczeń z pracy w polskim korpo obcokrajowcy spokojnie radzą sobie z samym ang. Mój niemiecki to zakurzony B2 - sporo rozumiem, prawie nic nie umiem wystękać, więc kilka miesięcy wdrożenia się powinno wystarczyć, żeby płynnie nawijać.
#emigracja #emigracjaniemcy pomocy, jak to jeszcze otagować?
Ale jaki inżynier dokładnie?
Ale funkcję "dopowiedz" to Ty szanuj.
Od września pracuję jako Design Engineer (ładnie brzmi, tak naprawdę typowy "klikacz", w Kaśce) w niemieckiej firmie, w Niemczech. Firma dosyć duża, znana w branży, ponad 10k pracowników na całym świecie.
Nie znam niemieckiego w ogóle, w CV nie miałem go w ogóle wpisanego, tylko angielski. Pracujemy dla koncernu z USA, cała komunikacja z klientem oraz w samej firmie po angielsku. Nawet wszystkie urzędowe sprawy udało się załatwić po
@suttree Dzięki za tak bogatą odpowiedź, prawie wyczerpałeś temat ;].