Aktywne Wpisy
groman43 +1058
AgentGecko +1
Co szanowne grono ekspertów myśli o takim mieszkaniu trzypokojowym 46 m2 dla singla? Jakie plusy, jakie minusy? Ktoś może ma podobne i podzieli się wrażeniami?
Wiem, że małe jak na 3 pokoje, ale czy byłoby dużo lepsze jakby zamiast tego jednego pokoju był większy salon z aneksem?
#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
Wiem, że małe jak na 3 pokoje, ale czy byłoby dużo lepsze jakby zamiast tego jednego pokoju był większy salon z aneksem?
#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
Często słyszę takie pytania, szczególnie chętnie zadają je młodsi użytkownicy języka polskiego. Czy mógłbym prosić o kilka trafnych argumentów merytorycznych na poparcie sensu zróżnicowanego pisania ó i u, ch i h, ż i rz, ą o om itd.? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Piotr K.
#gramarnazi #humor #poradniajezykowapwn
Do pisowni ó ch rz ą ę, dodałbym jeszcze pisownie nie - rozdzielną / łączną (to też nie jest potrzebne).
co do pisowni "nie" to zgodzę się częściowo ;)
Osobiście nie chciałbym czytać np. artykułu czy książki w zapisie fonetycznym. Można sobie język połamać ;)
Ja wychodzę z założenia, że pismo to narzędzie. A narzędzie powinno być jak najprostsze w obsłudze. Pozłacanie młotka, wyłącznie po to, żeby ładnie wyglądał, nie czyni z niego lepszego narzędzia, wręcz przeciwnie. Służy jedynie szpanowaniu.
Czas spędzony w szkole na nauce ortografii i (przede wszystkim) tych bzdurnych regułek można było spożytkować w dużo lepszy sposób. Czas spędzony na zastanowienie się, czy napisać rz