Wpis z mikrobloga

#php #kodowanie #programowanie

Robię sobie prostą aplikacje webową, tylko pierwszy raz mam styczność z php, kto mi powie jak wyciągnąć jeden rekord z bazy i go wyświetlić, bo za #!$%@? pana nie mogę :C. Udało mi się umieścić rekord w bazie (mam już formularz do umieszczania), a teraz chce zrobić listę tychże rekordów.

Podłączyć się do bazy umiem, a potem chce wybrać z tablicy "przepisy" kolumny 0,1,2 albo po nazwach kolumn "przepis_id","tytul",tresc" anyone może mi naklepać przykładowy kod w chwilę, bo nie ogarniam co się kiedy dzieje :/.
  • 19
@piowit: W php5 jest nieco inne podejście. Najlepiej jest używać biblioteki mysqli i bawić się obiektowo. Samo zapytanie (to zaczynające się od "SELECT") to jest język bazodanowy SQL, warto się zapoznać z nim.
@piowit: Tutaj masz wylistowane wszystkie oficjalne biblioteki do obsługi systemów bazodanowych od różnych dostawców.

Co do książek - sam lubię uczyć się z książek, ale jeśli opisana jest tam najnowsza wersja danej technologii :) Polecam sprawdzić takie rzeczy przed nauką. I szperać w internecie. Większość tego, co chcesz napisać, została już kiedyś nie raz napisana i umieszczona w necie ;)
@piowit:

1. Oddziel warstwę widoku (html) od kodu. Przyjrzyj się bibliotece Smarty albo OPT (bardziej zaawansowana).

2. Poczytaj KONIECZNIE o SQL Injection.

3. Jeśli nie wiesz jak "wyciągnąć" wiersz z bazy - poczytaj o SQLu (w przypadku Twojego problemu będzie to coś w stylu "SELECT przepis_id, tytul, tresc FROM przepisy")
@piowit: mysql_connect i reszta ferajny raczej nie jest zalecana. Teraz na topie jest mysqli i chyba pdo, mają obiektowe interfejsy i w ogóle są foxxy, jazzy i trendy. A przykładów na pewno znajdziesz krocie w necie, bo to w sumie samo się pisze.
@anonim1133: dobra, zrobię to listowanie i wyświetlanie, to przepiszę to według nowych standardów :/

@the4dk: daj mi opanować podstawy a potem pomyślę o poziomie wyżej :)

@Hunchbacked: trzeba powiedzieć że już trochę lat ma ta książka :)

@Kiro: ee tam, c++ się tak nauczyłem, javy się tak nauczyłem, to i php się nauczę tylko potrzebne mi jakieś aktualne źródła
@piowit: Jeszcze parę miesięcy temu c++ mógłbyś uczyć się nawet z 8-letniej książki, teraz minęło by się to trochę z celem bo wyszedł nowy standard. Języki i technologie webowe ewoluują tak szybko że bardzo możliwe że zanim auto skończy książkę i ta pójdzie do druku to część informacji może już być nieaktualna. Programowanie to nie czarna magia żeby trzeba było 500 stronicowe księgi czytać ;)
@Kiro: no ja wiem, że na tym etapie, gdzie już zna się kilka języków (w stopniu średnim) to nie trzeba książek czytać, ale jakoś tak leżała pod ręką to z automatu zacząłem czytać
@kto3: na Internet Programming jak to się dumnie nazywa uczyli nas html+css+xml(xsl itp)+javascript+jquery+canvasy+javaservlet

A miałem nadzieję że będzie pehap