Wpis z mikrobloga

Ech #mikrokoksy, mam mały problem. Fajnie progresy wchodzą mi na np. MC i siadach (ATG, ze sztangą na plecach), ale WL to jak było gówniane, tak jest nadal. Od miesięcy praktycznie stoję w miejscu, nie czuję by rosła siła. Robię trening 5x5, FBW, 3 razy w tygodniu (lub 2, jak nie pogodzę z uczelnią). Obecnie jestem na ciężarze 75kg i czuję, że czasem to wejdzie, a czasem ciężko. #!$%@? mnie to, bo już kilka miesięcy temu robiłem podobne serie (a nawet 8 powtórzeń) w granicach 82.5kg, a skoro na tę chwilę te 75kg raczej średnio idzie, to....kiepsko widzę 82.5kg a co dopiero więcej. Do tej pory robiłem trochę bardziej rozbudowany trening na trójbój, czyli te 3 dni w tygodniu praktycznie to samo (podstawa to oczywiście siady, WL i MC raz na tydzień), tylko zmieniając ćwiczenia na plecy, w jeden dzień do WL dorzucanie górnego skosu, coś na barki, brzuch bica, trica itd. Ale tak jak mówię, o ile w plecach i nogach czuję i widzę progresy, o tyle klata ssie. Próbowałem rozpiętek, wyciskania hantelkami, dipsów z obciążeniem, robię ten skos górny (dolnego też próbowałem, ale kiepsko mi się na nim ćwiczy) i #!$%@?...nie wiem, robię też te dipsy (i bardziej na klatę i na trica), ale jak widać, to też nie pomaga. Ogólnie zaczyna mi to już powoli przeszkadzać, bo ewidentnie robią mi się spore kopyta, ale góra zaczyna być z tyłu...wygląda to co najmniej asymetrycznie :d Z siadów nie zamierzam rezygnować, bo sprawiają mi największą frajdę, więc pozostaje mi poprawienie klaty. I tutaj pytanie, znacie jakieś sprawdzone ćwiczenia? I przy okazji coś na trica, bo wiadomo, że tutaj też musi być problem.

#silownia
  • 11
@vechi: To chyba najwyższa pora zmienić plan treningowy. W nowym planie skup się na barkach, tricepsach i klatce, z naciskiem na dwie pierwsze partie. W wyciskaniu postaw na doskonalenie techniki z niskim ciężarem i większą ilością powtórzeń.
@vechi: Tak, wyrzucić całkiem WL. Czemu oceniasz progres masowy klaty przez pryzmat siły?

Wszyscy zawsze mają problem z klatą, ale zawsze jest w planie wyciskanie na ławie i jaranie się ciężarem. Czemu nikt nie ma problemów z Nogami np. ? Bo większość robi nogi po macoszemu. Mi najlepiej cyc zaczął rosnąć jak olałem w ogóle sztangę, a zacząłem robić więcej poręczy i skosu hantlami, skupiać się na technice. Ogólnie od kiedy
Spróbuj skupić się na wiosłowaniu sztangą żeby wzmocnić wyciskanie. w moim 5x5 mam 2 razy w tygodniu wiosło z martwego punktu i klatka powoli idzie do przodu
@Cojestpiec: koledze z tego co przeczytałem chodzi o zwiększenie ciężaru. Musi dużo wyciskac jeżeli ma się coś ruszyć. Gwarantuje Ci ze jak zacznie jeść jak należy i opanuje technikę to będzie progres. Zauważ że 90% koksow z pakerki nie potrafi zrobić mostka, co jest podstawą przy wyciskaniu. Kilka miesięcy wyciskania leżąc plackiem może źle się skończyć dla barków.
@callforfireee: nie, mam tylko 175cm () w żołnierskim to wycisnę 5x5 40kg, gdzie 2 ostatnie serie to praktycznie 4 powtórzenia, bo barki robię już po nogach, klacie i plecach...do tej pory robiłem żołnierskie raz w tygodniu, ale myślisz, że powinienem częściej?

@callforfireee: wiesz, waga raczej idzie do góry, poza tym, tak jak pisałem, w MC i siadach są ciągle progresy, więc myślę, że to raczej kwestia
@vechi: też miałem mega problem z WL. Potrafiłem po tygodniu przerwy zdjąć ze sztangi 5 kg, bo ciężar mnie przygniatał...znalazłem wtedy problem wrzucając dipsy i wyciskanie na górnym skosie, przeładowując tym samym nieco trening, a mimo tego dokładając ciężaru na samej płaskiej. Później przez kilka treningów bawiłem się intensywnością, odpuszczając nieco dipsy i w ciągu 2 tygodni dołożyłem z 85 kg do 95 kg na 5 powt. Z tym, że duży