Wpienia mnie system stypendiów socjalnych na mojej uczelni. Przecież to są nieprzyzwoite sumy. Jak można mieć 800 pln miesięcznie za to że twoi rodzice są za granicą i nie wykazują tu żadnego dochodu. Albo twój ojciec pracuje na czarno. Albo wlicza wszystko w koszta w firmie? Sam studiuję i uczciwie sobie dorabiam a moi rodzice po prostu mają duże przychody. Czuję się pokarany przez system :(
Najciekawsze jest to, że jeśli próg będzie wyniósł 500. To osoba z dochodem 499.99 będzie miała 499.99 + 800/4czlonkow rodziny czyli 700 na osobę, a osoba mająca 500.01 dochodu nadal będzie miała 500.
Czyli będąc bogatszy teoretycznie jesteś biedniejszy.
@LubiePaczki: Tez mnie to wkurzalo. Pamietam jedną pannice ze studiow - rodzice za granicą, dochod niby zaden, ale kaske od nich dostawała, do tego socjalne, miejsce w akademiku a koleżanka, ktorej ojciec stracil robote i sytuacja była u nich bardzo średnia musiala wynajmowac za wyzsza kwote i tyrac od popołudnia do nocy w restauracji, zeby ogarnac wszystko finansowo. Niestety, jest luka w systemie i dopoki się tego nie zmieni to
@LubiePaczki: u mnie na studiach sytuacja była taka że stypędia dostawali ludzi którzy mieli najbogatszych starych, a biedni ze wsi musieli tyrać po knajpach lejąc p--o. System stypednialny jest jednym z c-------------h pomysłów.
@LubiePaczki: Gdyby nie to stypendium, to prace na studia robiłbym chyba na kalkulatorze. Tak, ojciec pracuje na czarno, ale nawet jakby nie pracował, to i tak bym się łapał (oczywiście na niższe). Teraz też nie mam 800 zł, tyle dostają chyba ci, którzy mają zero dochodu.
Wiem, mogłem sam sobie zarobić. Taki układ - mam stypendium, ale bilety, sprzęt czy cokolwiek dla siebie typu gra, książka muszę kupić sobie sam.
@LubiePaczki: @gaska: To chyba dużo zależy od komisji przyznającej stypendia. U mnie na wydziale jak ktoś składa papierek gdzie widać jedno wielkie 0, to jest wołany na dywanik i musi się gęsto tłumaczyć z czego rodzina się utrzymuje. Nie wiem jak kończą się potem takie przypadki, ale zawsze mogą podanie odrzucić za brak załącznika nr 12345 w razie jak kogoś przydybią na ściemnianiu. Albo postraszyć, że dojdą do
@LubiePaczki: Znam to aż do bólu. U mnie na uczelni (#prz) też jest ciekawy motyw, że miejsca w akademikach są przyznawane na podstawie kryterium odległości i dochodów.
Akademiki są różne, najtańsze mają pokoje tylko 3 osobowe, jedną kuchnię na piętro i łazienki (chyba 3) dzielone na piętro. Jeden akademik ma pokoje 2 i 3 osobowe, łazienkę dzieloną na dwa pokoje i kuchnię jedno na piętro, ale jest już trochę droższy. Najwyższy standard ma natomiast najdroższy i najnowszy akademik - tam to są niemalże mieszkania, pokoje 1,2,3 osobowe połączone wspólną kuchnią i łazienkami.
Wychodzi więc na to, że największe szanse na otrzymanie najdroższego akademika mają ci, którzy mają
U mnie są ludzie co ani razu nie byli na zajęciach, ale hajs dostają. Ale kiedyś się to skończy. Jak wszyscy uczciwi s-------ą i nie będzie komu na nich robić.
@Kontestator: Pierwsze slysze, że ktoś sprawdza, mega propsy dla komisji z Twojej uczelni. Jak u niej było to na 100% nie pamiętam, ale wał przechodził.
@focer: z założenia ma sluzyc najbiedniejszym, służy najcwanszym. Także nadal twierdzę, że to wykorzystywanie luki.
@LubiePaczki: Chciałem w tym miejscu przypomnieć, że Platforma podczas reformy Kudryckiej zmieniła rozdział pieniędzy pomiędzy stypendia naukowe i socjalne. Połowę pieniędzy przyznawanych dotychczas na stypendia naukowe zabrano i dołożono do puli na stypendia socjalne.
@LubiePaczki: to ma dwa końce, moi rodzice mieli firmę jak studiowałem. na papierze zero dochodu ale komisja stwierdziła, że to tylko na papierze a w rzeczywistości jestem krezusem.
co roku więc kazali mi dostarczyć miliony dodatkowych papierów i wbijali rodzicom na chatę sprawdzać jaki tv mają itp...
a firma faktycznie miała zero dochodu i zbankrutowała :)
nie wiem czemu wszyscy mają ten ból d--y że jak ma firmę to na
@Limonene: jezu... typowy wykopek, powtarzacie tylko komentarze które miały najwięcej plusów kiedyś.
masz pojęcie o biznesie? jakiekolwiek? wiesz bo to jest rentowność i próg rentowności? wiesz, że są biznesy które po 3 lata pracują na próg? życie toczy się też poza wykopem moja droga:) zweryfikuj czasem wykopowe tezy bo ich autorami są zazwyczaj ludzie jeszcze młodsi niż Ty :)
czemu nie zamkneli firmy? zamkneli, naucz się czytać ze zrozumieniem.
#stypedium #gorzkiezale #jakzyc #bieda
Najciekawsze jest to, że jeśli próg będzie wyniósł 500. To osoba z dochodem 499.99 będzie miała 499.99 + 800/4czlonkow rodziny czyli 700 na osobę, a osoba mająca 500.01 dochodu nadal będzie miała 500.
Czyli będąc bogatszy teoretycznie jesteś biedniejszy.
@piteross: No jak tam, praca w mcdonalds już znaleziona? xD
@LubiePaczki: u nas robili takie wałki, że studenci podawali siebie samych jako gospodarstwo domowe = nie mają przychodów = PROFIT
@LubiePaczki: Witamy w KNP ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiem, mogłem sam sobie zarobić. Taki układ - mam stypendium, ale bilety, sprzęt czy cokolwiek dla siebie typu gra, książka muszę kupić sobie sam.
Akademiki są różne, najtańsze mają pokoje tylko 3 osobowe, jedną kuchnię na piętro i łazienki (chyba 3) dzielone na piętro. Jeden akademik ma pokoje 2 i 3 osobowe, łazienkę dzieloną na dwa pokoje i kuchnię jedno na piętro, ale jest już trochę droższy. Najwyższy standard ma natomiast najdroższy i najnowszy akademik - tam to są niemalże mieszkania, pokoje 1,2,3 osobowe połączone wspólną kuchnią i łazienkami.
Wychodzi więc na to, że największe szanse na otrzymanie najdroższego akademika mają ci, którzy mają
U mnie są ludzie co ani razu nie byli na zajęciach, ale hajs dostają. Ale kiedyś się to skończy. Jak wszyscy uczciwi s-------ą i nie będzie komu na nich robić.
@focer: z założenia ma sluzyc najbiedniejszym, służy najcwanszym. Także nadal twierdzę, że to wykorzystywanie luki.
co roku więc kazali mi dostarczyć miliony dodatkowych papierów i wbijali rodzicom na chatę sprawdzać jaki tv mają itp...
a firma faktycznie miała zero dochodu i zbankrutowała :)
nie wiem czemu wszyscy mają ten ból d--y że jak ma firmę to na
masz pojęcie o biznesie? jakiekolwiek? wiesz bo to jest rentowność i próg rentowności? wiesz, że są biznesy które po 3 lata pracują na próg? życie toczy się też poza wykopem moja droga:) zweryfikuj czasem wykopowe tezy bo ich autorami są zazwyczaj ludzie jeszcze młodsi niż Ty :)
czemu nie zamkneli firmy? zamkneli, naucz się czytać ze zrozumieniem.
a