Mirki zabieram się niedługo do formata i się zastanawiam #x86 czy może #x64? Mam 4gb ramu i 4 rdzeniowego phenoma. Chcę zainstalować windowsa 7. Zawsze byłem zwolennikiem systemów 32 bitowych i się zastanawiam czy nie pora przejść na 64 bitowy.
Jak to jest z wydajnością i działaniem programów? Bo z jednej strony słyszałem że czasami niektóre programy odmawiają posłuszeństwa no i zwiększy się zużycie pamięci. Z drugiej strony system będzie miał 0,75gb więcej ramu do wykorzystania.
@PrzyjacielGreen: Win 7 juz jest dobre pare lat, a Ty piszesz o braku ewentualnej kompatybilnosci programow. Dej Panie spokoj i instaluj czym predzej x64
To że wersja 64 bitowa zużywa dużo więcej ramu jest faktem nie bajką. Jeśli nie wierzysz mi uwierz dla MS:
@PrzyjacielGreen: To nie tak. Przedewszystkim przy 32 bitach nie wykorzystuje ani OS ani żadna aplikacja wszystkich możliwości. Na 64 bit OS odpalisz 32bitowe aplikacje. Odwrotnie - nie.
Jak to jest z wydajnością i działaniem programów? Bo z jednej strony słyszałem że czasami niektóre programy odmawiają posłuszeństwa no i zwiększy się zużycie pamięci. Z drugiej strony system będzie miał 0,75gb więcej ramu do wykorzystania.
#windows #komputery #pomocy #informatyka #pytanie #kiciochpyta
@PrzyjacielGreen: jeszcze się zastanawiasz? Instaluj x64
@PrzyjacielGreen: bajki.
Wbijaj 64bity
@ntr1987: Chodzi o to że nie raz słyszałem choćby dzisiaj od kolegi że jak jakieś stare programy próbuje odpalać to mu czasem nie chcą działać bo x64
Skoro taka jest wola większości to chyba mnie namówiliście ( ͡º ͜ʖ͡º)
@PrzyjacielGreen: dobrze napisane - "byłem" ;)
@PrzyjacielGreen: To nie tak. Przedewszystkim przy 32 bitach nie wykorzystuje ani OS ani żadna aplikacja wszystkich możliwości. Na 64 bit OS odpalisz 32bitowe aplikacje. Odwrotnie - nie.
Gdybyś miał te 1-2GB ram-u to mógłbyś się zastanawiać i Twoje argumenty miałby jakikolwiek sens.
A tak siedzenie na 32 bit z 4 GB ramu, to po prostu głupota :P