Aktywne Wpisy
Kolanka +439
Styczeń 2024: Mick jest wyśmiewany, wszyscy twierdzą, że wykopki mogą sobie co najwyżej pojęczeć, a dopłaty i tak wejdą w życie
Listopad 2024: tag ma 7,6 k obserwujących, dopłat nie ma, Tomczak podał się do dymisji, Mick jest cytowany jako przykład oddolnej walki z systemem, stanowski chce oddać głos wykopkom na swojej platformie xD
#nieruchomosci
Listopad 2024: tag ma 7,6 k obserwujących, dopłat nie ma, Tomczak podał się do dymisji, Mick jest cytowany jako przykład oddolnej walki z systemem, stanowski chce oddać głos wykopkom na swojej platformie xD
#nieruchomosci
Tyrande +20
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Chcecie zatem mały poradnik, jak szybko i dobrze nauczyć się angielskiego od praktycznego zera (wiek:14,5) do CAE zdanego na A (wiek:18) i bycia czasami braną za native'a nawet przez native'ów?
Jeśli tak, to plusujcie, to w wolnej chwili coś naskrobię.
#angielski #truestory
Dla zainteresowanych tworzę taga, obserwujcie: #angielskizblackorchid
Ja na przykład nie potrafię przekazywać wiedzy innym - próbowałem kiedys udzielać korepetycji gimbusom, ale wszystko szło jak krew w piach..
Od siebie moge polecić oglądanie angielskich filmów lub czytanie angielskich książek - mi to pomagało (i nadal pomaga) w zwiększeniu zasobów słownictwa, a dla początkujących polecam duolingo :)
Trzymam kciuki za Twój poradnik i
@blackorchid: Witam w klubie ;-P Ale certyfikat na C2 z matury nie zwalnia :-(
Bez wyjazdu na kilka lat do anglojęzycznego kraju moim zdaniem osiągnąć się tego zwyczajnie nie da. Urobić nie native-speakera jest jeszcze dosyć łatwo, ale prawdziwego angola już dużo trudniej - oni słyszą już nawet bardzo subtelne różnice w akcencie. W dodatku Twój akcent musiałby być niezwykle spójny.
@blackorchid: Nie byłąś przypadkiem w lipcu na weselu? Poznałem tam taką jedną, która potrafiła takie cuda( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przez lata ze szkoły wyniosłem właściwie podstawy ang, aj em, ju ar itp. Później youtube zaczął się rozwijać na tyle, że znalazłem tam wszystko co mnie interesuje ale tylko w języku angielskim.
I tak zacząłem oglądać mecze w starcrafta z komentarzem, setki filmików motoryzacyjnych, militarnych, dokumentalnych, z czasem różnorodne vlogi z usa. Nauczyłem się języka naturalnie, tak jak uczą się go dzieci, tzn.
@afe1: nawet mi się podoba, ale nie próbowałam :)
@silverm: spodziewałam się nie więcej niż kilkudziesięciu, naprawdę zdziwiona jestem, że tyle osób się zainteresowało:>