Wpis z mikrobloga

Czasami natykam się tu na mirko na jakieś narzekania, że ojeju, nie umiem dobrze angielskiego, a inni tak, chyba nigdy mi się nie uda.

Chcecie zatem mały poradnik, jak szybko i dobrze nauczyć się angielskiego od praktycznego zera (wiek:14,5) do CAE zdanego na A (wiek:18) i bycia czasami braną za native'a nawet przez native'ów?

Jeśli tak, to plusujcie, to w wolnej chwili coś naskrobię.

#angielski #truestory

Dla zainteresowanych tworzę taga, obserwujcie: #angielskizblackorchid
  • 144
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

właśnie sobie przypomniałem, że też mam CAE zdany b. dawno temu. Nawet nie wiem gdzie certyfikat. Czy mozna jakoś duplikat zalatwić? CAE to jednak nie jest poziom native.

Jak z akcentem u Ciebie? Jaki masz akcent lub jaki potrafisz udawać?

@afe1
  • Odpowiedz
Akcent w zależności od humoru, raz brytyjski, raz amerykański, swego czasu umiałam australijski, ale jakoś mi on zanikł i już brzmi żałośnie, jak próbuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@blackorchid: jakbym czytał o sobie
  • Odpowiedz
@blackorchid: Miałem moment w życiu, że nie potrafiłem zdania po angielsku złożyć, 1,5 roku od tamtego czasu przedstawiałem prezentację po angielsku, gdzieś na obcej ziemi, w jury inżynierowie i naukowcy, później była impreza, na której przy drinkach gadałem z ludźmi, oni siedzieli i słuchali i rozumieliśmy się bardzo dobrze...

A teraz do rzeczy wystarczyło, że byłem systematyczny w nauce i oglądałem engvid.com to bardzo dużo pomogło. Ostatnio skończyłem na edxie
  • Odpowiedz
Chcecie zatem mały poradnik, jak szybko i dobrze nauczyć się angielskiego

@blackorchid: zacząć sie go samemu uczyć... to jest koniec poradnika... w szkole angielskiego cie nie nauczą... najlepiej gdzieś pojechać za granice żeby samemu pogadać-najlepsza nauka
  • Odpowiedz
  • 1
@blackorchid: Ja to bym poprosil poradniczek jak sie nauczyc mowic z brytyjskim akcentem - kazdy kogo poznam z USA mowi mi, ze mam 'european accent', natomiast brytole mowia, ze mam wschodnio europejski..
  • Odpowiedz
@blackorchid: Plusy zebrane, możesz dziś w końcu spokojnie zasnąć.

Chociaż w sumie nie, nie zaśniesz dręczona myślami czy staniesz na wysokości zadania i czy to co stworzysz sprosta wymaganiom mirków. I po co Ci to było? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz