Lifelike
Szczudłaki (Himantopus himantopus)
Głos
Autorka
#photoexplorer #fotografia #ornitologia #ptaki #przyroda #hiszpania
18
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Lifelike
Zasięg występowania:
4
Apaturia
Amerykański rudzik. Drozd wędrowny (Turdus migratorius), w języku angielskim określany jako American robin, to występujący w Ameryce Północnej odpowiednik naszego europejskiego rudzika. Nie jest z nim bezpośrednio spokrewniony, jednak przypomina go trochę z uwagi na pomarańczowoczerwone upierzenie na brzuchu - to podobieństwo wystarczyło, by przybywający do Ameryki osadnicy przezwali go rudzikiem.

Drozd wędrowny jest szeroko rozpowszechniony na kontynencie i sezonowo migruje w jego cieplejsze regiony. Jest okazjonalnie widywany na Grenlandii,
55
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Apaturia
18
Apaturia
17
Apaturia
Gwizdacz białopierśny (Eopsaltria georgiana), zwany też rudzikiem białopierśnym, w przeciwieństwie do innych australijskich rudzików nie może pochwalić się jaskrawymi kolorami i ma szaro-białe upierzenie. Występuje w zachodniej i południowo-zachodniej Australii - jego typowe siedliska to lasy i zarośla w wąwozach, w pobliżu rzek i wybrzeża.

Podobnie jak jego krewniacy, gwizdacz białopierśny jest gatunkiem, u którego zaobserwowano gniazdowanie kooperatywne, co oznacza, że opiekę nad pisklętami sprawują nie tylko rodzice, ale także
69
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Apaturia
Rudzik w białej masce. Gwizdacz białolicy (Eopsaltria leucops), nazywany też rudzikiem białolicym, żyje na Nowej Gwinei i we wschodniej części australijskiego półwyspu Jork. Głównym siedliskiem tego gatunku są wilgotne, górskie i nizinne lasy strefy tropikalnej i subtropikalnej.

Gwizdacze białolice, podobnie jak inne gwizdacze, praktykują tak zwane gniazdowanie kooperatywne. Polega ono na tym, że pisklętami opiekują się nie tylko rodzice, ale także tak zwani pomocnicy - inne ptaki należące do tej
96
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Apaturia
Rudzik z czerwoną czapeczką. Skalinek czerwonoczelny (Petroica goodenovii), popularnie określany w języku angielskim jako red-capped robin, występuje w niemal całej Australii za wyjątkiem jej północnej części. Pomimo tego, że obszar jego występowania obejmuje większość kontynentu, w wielu regionach jest widywany dość rzadko.

Skalinek czerwonoczelny, w przeciwieństwie do większości australijskich rudzików, preferuje suche siedliska. Zamieszkuje głównie suche lasy i zarośla, w których dominują akacje i żywiczliny. Zazwyczaj znika z terenów, na
59
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Jurajski_Wedrowiec
Jurajski_Wedrowiec
Spierdotrip odbyty, aczkolwiek jak dla mnie to jest wygrywotrip. 6 godzinek, 25 km w nogach, świeże przyjemne powietrze w płucach, głowa pełna spokoju. Czekam aż w końcu dotrze do nas zima (taka jak kilkanaście lat temu) i wszystko pokryje spora warstwa śniegu - chętnie zobaczę te okolice w takich okolicznościach. Dzis było tak ciepło że można było śmigać w krótkim rękawku w zasadzie, a mamy praktycznie połowę grudnia. ¯_(ツ)_/¯

#spierdotrip
39
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
itakisiak
4
Apaturia
Szkarłatny rudzik. Skalinek białoskrzydły (Petroica boodang), znany też w języku angielskim jako scarlet robin, zamieszkuje południowo-zachodnie i południowo-wschodnie regiony Australii, Tasmanię i pobliskie mniejsze wyspy. Szczególnie lubi niezbyt gęste, suche lasy eukaliptusowe, gdzie przestrzenie pomiędzy drzewami wypełniają niskie zarośla - jesienią i zimą zdarza mu się lokalnie przemieszczać i odwiedzać obszary zamieszkane przez ludzi.

Ten gatunek australijskiego "rudzika" jest terytorialny i monogamiczny. Pomimo troskliwej opieki rodziców, często ponad połowa
54
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Apaturia
Krzakor, czyli kolejny australijski rudzik. W języku angielskim ten mały ptak jest określany jako "północny rudzik zaroślowy" (ang. northern scrub robin), jednak jego polska nazwa jest zdecydowanie mniej rudzikowa - krzakor jasnolicy (Drymodes superciliaris).

Krzakor jasnolicy występuje w lasach północnej części półwyspu Jork, na najdalej wysuniętym na północ krańcu Australii. Poza sezonem lęgowym nie jest zbyt towarzyski i prowadzi raczej samotny tryb życia. Przeważnie zajmuje sobie niewielkie leśne terytorium,
21
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze