W odniesieniu do tego wpisu:http://www.wykop.pl/wpis/16403369/szukam-pomyslu-na-winko-zaciekawil-mnie-ten-przepi/ i mojego nastawu na wino pomaranczowe. Po około roku rozlałem wino pomaranczowe - około 13%, dosłodziłem na pół wytrawne. Generalnie nie warto (chyba że coś zepsułem) - brak nut pomaranczowych oraz mocno za kwaśne, kolor wina białego. Zmieszane z nieudanym miodem pitnym(który wyszedł za słodki) jest ok. Jak wasze doświadczenia z tym winem ? Wołam @rasar jako zainteresowanego wtedy tym tematem. #winodomowejroboty #winiarstwo
@noe_i_jego_arka: Ja nie robiłem wina pomarańczowego, ale zrobiłem dyniowe z sokiem z 2 cytryn i jednej pomarańczy. Próbowałem przy okazji zlewania i jest świetne póki co
Mam do oddania około 100 butelek 0,5.czyste, bez osadu, bez naklejek.w większości to zielone butelki po calsbergu, albo inne zielone, trochę po brązowych po tyskim i inne takie. Śląskie, więcej na pw. #piwowarstwo
@mietko: 40l wina z żyta-bardzo proste do nastawienia a w smaku bardzo dobre. 45l wina z dzikiej róży.póki co w plastikowych fermentatorach. 20l wina z pomarańczy 45l miodu
20l witbiera 20l nowozelandzkie ipy 20l angielskiej ipy 20l bittera I w sumie wszystko muszę wypić to sam.oj moja wątroba...( ͡°͜ʖ͡°)
Na dzisiejsze Walentynki umówiłem się z Grettą.szło całkiem dobrze,ale chyba powiedziałem coś nie tak i nagle pokazała temperament. niemniej jednak już za miesiąc będę kosztował owocu tego upojnego wieczoru-Pilsa. #piwodomowe #piwowarstwo
@Humble: Nie ma żadnych tajników. Ot wywiercona dziura, uszczelka z obu jej stron i wszystko skręcone. Tak ,wiem - emalia, odpryski, goła stal... tak, kadź zacierno-filtracyjna.
@mietko : do żytniego dodaje tylko żyto.ryżu tam nie ma.żytnie robiłem w mniejszych ilościach i wyszło w smaku bardzo dobrze.ryżowe też robiłem ale zrobiłem za mocne i wytrawne-nie zbyt mi smakowało. fermentatory z kranem do takiej wstępnej fermentacji są nie potrzebne.kran może być źródłem infekcji gdyż trudniej go wysterlizowac. osobiście mam tylko jeden z kranem-używam go do rozlewu.po za tym zadaniem nie widzę potrzeby stosowania fermentatorów z kranem.
#bojowkapiekarska