Jakiś przepis na zupę ogórkową? Otworzyłem przed chwilą 2 słoiki z kiszonymi i się zagazowało. Jedne to w ogóle rozpadają się przy wyjmowaniu a drugie są twarde, ale coś też mi nie pasują, więc zrobię jutro z nich ogórkową. Macie może jakiś przpeis na dobrą ogórkową? Nigdy nie robiłem ogórkowej, a to będzie moja druga zupa w życiu którą ugotuję ( ͡º͜ʖ͡º) #przepisy #gotujzwykopem omg 1500
@AntekMucha: nie robiłabym zupy z zepsutych ogórków, bo będziesz musiał wywalić więcej niż tylko słoik z ogórkami, ale też mięso i warzywa. może po prostu kup nowy słoik :P
Mirki, mam w domu sporo marchewki i jablek od rodziny... Co ciekawego można z tym zrobic? Marchewkowiec był pierwszą myślą, szukam innych opcji :D #gotujzwykopem #pytanie
@BlackTabby: możesz zrobić ciasto marchewkowe przekładane nadzieniem do szarlotki :D a ja bym to po prostu zjadła :P albo takie papki za dzieciaka babcia robiła z tartej marcheweczki i jabłuszka obranego - na surowo to zdecydowanie najlepsze połączenie ;)
Naszło nas z niebieskim na ziemniaki. Ja osobiście ziemniaków praktycznie nie jadam, więc średnio mam pomysły jak je w fajny sposób przyrządzić. Tzn odpadają jakieś tam placki, kopytka czy inne kluchy, ma być bez mięsa i bez nabiału, może zjemy do nich po jajku, ale raczej interesuje mnie sam sposób przyrządzenia ziemniaków niż kombinowane posiłki. Obtoczone w przyprawach i tłuszczu wyjdą dobre i chrupkie? #gotujzwykopem i jak bez mięsa to #weganizm i
@matra: ja myję, nie obieram, kroję na ósemki, jak male to na ćwiartki, wrzucam do naczynia żaroodpornego z rozgniecionym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą, pieprzem, papryczkami, czasami dorzucę cebulę albo marchewkę. najważniejsze w sumie, żeby dodać oliwę z oliwek, czy tam inny tłuszcz i nie kłaść wielu warstw, tylko pojedynczo żeby leżały w naczyniu/na blaszce, wtedy będą na pewno chrupiące ;) czasami tez lubie zjeść po prostu ziemniaki gotowane w mundurkach, albo
#jedzenie #gotujzwykopem Jak ktoś będzie w głogowie, polecam http://www.chinska.com.pl/ - masakra, tak udanych kompozycji smakowych jeszcze nie spotkałem, a jadam w restauracjach od lat. Polecam zupę pekińską i cielęcinę pikantną ;) Obsługa jest biała, ale w kuchni jest żółty mistrz, ściągnięty z Chin ;)
w chińczyku koło mnie serwują taki sos, który składa się z (chyba): wody, sosu sojowego, pokrojonego w plasterki czosnku i kawałków papryczek jakichś ostrych, czerwonych
czy ktoś coś więcej o takim sosie wie? np jak się nazywa?
@stekelenburg2: wiem o co Ci chodzi, ale niestety nie wiem jak to się nazywa, ale wiem, że jest to tez dość kwaśne, czyli jakiś ocet jak kolega wyżej napisał. i jeżeli to jakkolwiek pomoże to chyba ten sos do zup pho jest raczej stosowany niż do tradycyjnych dań z chińskich bud :P
@Kampala: w dobrym stanie bardzo krótko, do kilku godzin, bo szybko ciemnieje ile soku z cytryny byś tam nie wcisnął :< ale jeżeli nie zależy Ci na wyglądzie to kilka dni wytrzyma spokojnie, choć u mnie w sumie zawsze schodzi szybciej :P
@Dawtona: ech tak podejrzewałam, że juz za późno. ja często szukam w lumpeksach i antykwariatach, czasami da się coś fajnego znaleźć, polecam jak lubisz takie rzeczy ;)
@walt_gunner: oczywiście, ze można, jak i do koszuli z krótkim rękawem a nawet i do żonibijki i sandałów - nikt Ci nie zabroni przecież. Chodzi raczej o to jak to wygląda a nie, że ktoś stwierdził, ze można.
mi w sumie nie chodziło o rodzaj kołnierzyka a o to wielkie, kolorowe logo, które raczej nie jest eleganckie ;)