Wpis z mikrobloga

  • 0
@costadelsol: wbrew pozorom wygląda całkiem smacznie :D o ile nie jest surowe. tez chce przepis jak dobre w smaku, zawsze można w mniejszych tartaletkach zrobić i może być pycha :D
  • Odpowiedz
@gagit: @maVka: @Jadzka79: ciasto zajebiste, to co tam wykrojone to zjadłem. Nie jest surowe, po prostu góra i boki były stosunkowo twarde (ale dobre a nie jakieś popsute) a środek bardzo miękki bo masa kajmakowa/krówkowa czy coś takiego i mleko kondensowane czy tam w proszku. Smakuje wyśmienicie ale po prostu pomiędzy miękkimi warstwami brakuje w mojej inżynierskiej ocenie jakiegoś budulca podtrzymującego, dałbym np. warstwę petitków, wiecie,
  • Odpowiedz
@costadelsol: bardzo chętnie. wołaj ! może trochę rozpuszczonej żelatyny do masy, albo niższa forma do pieczenia załatwiłaby sprawę. Kurde , ale tym opisem co w nim jest to dopiero narobiłeś ślinotoku...
  • Odpowiedz
@Jadzka79: to u góry też jest bardzo smaczne bo to nie żaden biszkopt tylko taka gęsta bardzo masa o konsystencji i smaku pomiędzy nutellą (ale nie tak miękka) a czekoladą (ale nie tak twarda) i jeszcze są w środku i trochę na wierzchu orzeszki laskowe, więc też fajne w smaku. Tylko całość jest mocno słodka i po 1 kawałku już można sobie insulinę zapodać ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
Smakuje wyśmienicie ale po prostu pomiędzy miękkimi warstwami brakuje w mojej inżynierskiej ocenie jakiegoś budulca podtrzymującego, dałbym np. warstwę petitków, wiecie, herbatników które i tak rozmiękną ale będą to trzymały w kupie.


patrząc na przepisy z internetu [[1]](http://www.swiatciasta.pl/2014/09/ciasto-maxi-king.html) [[2]](http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2015/10/23/ciasto-maxi-king/) [[3]](http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/ciasto-maxi-king.html) to trafiłeś w punkt z tymi herbatnikami

@costadelsol:
  • Odpowiedz
@6c6f67696e: czyli generalnie sam mogłem to upiec ( ͡° ʖ̯ ͡°) A te ciasta z przepisów, które podałeś to są chyba bez pieczenia, natomiast tu ta forma (spód i boki) są z piekarnika, zawartość jakoś warstwami robiona "na zimno" :)
  • Odpowiedz
@costadelsol: Na twoim zdjęciu boki wyglądają jak jakieś półkruche (może lekko biszkoptowate) ciasto. W sumie upieczenie takiej "foremki" wydaje się świetnym pomysłem na urozmaicenie takiego ciasta robionego bez pieczenia. Ciekawe, czy to wymysł twojej żony czy przepisu, z którego korzystała.
  • Odpowiedz