Wpis z mikrobloga

Pytanie do znawców #gotujzwykopem
Na składzie dżemu #lowicz jest
Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.

Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
Poldek0000 - Pytanie do znawców #gotujzwykopem 
Na składzie dżemu #lowicz jest 
Skład...

źródło: lowicz

Pobierz
  • 3
@Poldek0000
jeśli przez "cukry pochodzące z owoców" producent rozumie fruktozę i glukozę, a na 99,9% tak jest, to imo to może być po prostu syrop g-f. Informacji o cukrach zawartych w surowcach nie umieszcza się osobno w składzie, więc musi to być cukier dodany. Na dzień dzisiejszy fruktozę i syropy g-f pozyskuje się metodami enzymatycznymi ze skrobi, technicznie więc te cukry dodane do dżemu nie pochodzą z owoców, a z kukurydzy lub