Pytanie do znawców #gotujzwykopem Na składzie dżemu #lowicz jest Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.
Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
@Poldek0000 jeśli przez "cukry pochodzące z owoców" producent rozumie fruktozę i glukozę, a na 99,9% tak jest, to imo to może być po prostu syrop g-f. Informacji o cukrach zawartych w surowcach nie umieszcza się osobno w składzie, więc musi to być cukier dodany. Na dzień dzisiejszy fruktozę i syropy g-f pozyskuje się metodami enzymatycznymi ze skrobi, technicznie więc te cukry dodane do dżemu nie pochodzą z owoców, a z kukurydzy lub
Na składzie dżemu #lowicz jest
Składniki: truskawki (75 g truskawek na 100 g produktu), cukry pochodzące z owoców, czerwone porzeczki (25 g czerwonych porzeczek na 100 g produktu), substancja żelująca – pektyny.
Czy te cukry pochodzące z owoców to po prostu inna nazwa syropu syrop fruktozowo glukozowego (lub podobne)? Jeśli tak, to czy nie uważacie, że to lekka dezinformacja klienta?
Komentarz usunięty przez autora
jeśli przez "cukry pochodzące z owoców" producent rozumie fruktozę i glukozę, a na 99,9% tak jest, to imo to może być po prostu syrop g-f. Informacji o cukrach zawartych w surowcach nie umieszcza się osobno w składzie, więc musi to być cukier dodany. Na dzień dzisiejszy fruktozę i syropy g-f pozyskuje się metodami enzymatycznymi ze skrobi, technicznie więc te cukry dodane do dżemu nie pochodzą z owoców, a z kukurydzy lub