Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Siema miruny! Mam pytanko. Robię 3 warki na swoje weselicho. Chcę jedna zrobić sour z rabarbarem I lakto. Pytanie do tych co już robili. Warki 20 l. 13 blg będzie si? Ile lakto? Ile rabarbaru? Zakwaszacie probiotykami? Jak i ile? I jeszcze jedno pytanko. Dostałem mała lodówkę. Chcę ją wykorzystać pod fermentacje. Gdzie kupić sterownik temp i czy jest to idiotoodporne, gdyż ja z elektroniką mam tyle wspólnego co włączenie kompa. #piwowarstwo
Pobierz hubi-hubi - Siema miruny! Mam pytanko. Robię 3 warki na swoje weselicho. Chcę jedna z...
źródło: comment_4C6FBGemkC8KpTK43ZjBBix8EZH7wxtW.jpg
  • 12
@hubi-hubi: Od końca... Ja używam RT-2(0) (28 zł na allegro)- jest idioto odporne. Ustawiasz temp. zadaną, podłączasz lodówkę do urządzenia, a urządzenie do prądu i tyle. Pamiętaj, żeby była to wersja "0", czyli taka, która uruchamia urządzenie gdy temperatura jest powyżej zadanej temp. Normalne opcje służą do grzania, czyli jak temp. spada, to uruchamia urządzenie.

Laktozy na 20l ja sypię 500g+, poniżej tego progu moim zdaniem jest niewyczuwalna. Nie wiem niestety
@hubi-hubi: W ogóle to nie widziałem zdjęcia receptury, także trochę mój wywód bez sensu, bo lakto masz w sweet stoucie, a bakterie w piwku z rabarbarem xD

Teraz, jeszcze odnosząc się do zdjęcia, to ja z takich ilości słodu, nie uzyskałbym takiego balingu, zakładam, że masz to przetestowane i znasz swoją wydajność. Pamiętaj, że Rabarbar podniesie ci ekstrakt i wniesie trochę kwasowości.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szerokikarq: zdjęcie poglądowe. Jeszcze dokładnie wszystko wylicze tak, żeby osiągnąć taki baling. Robiłem remanent w slodach i tak łatwiej było mi to ogarnąć ile muszę dokupić.
@hubi-hubi: co do lacto to w aptece kupisz l. plantarum z samprobi ibs koszt ok 35 zł, 20 kapsułek. Całość wysypujesz z tych kapsułek do 20 l i zakwaszasz. Po dobie w temperaturze spadającej z 35-25 stopni (owijałem fermentor matą grzewczą do terrarium) u mnie zakwaszały do 3,5 ph (mi pasuje taka kwaśność). Możesz się bawić w startery i wtedy dajesz mniej kapsułek. na milk the funk jest opis.

Pamiętaj że
@hubi-hubi: polecam metodę kettle sour. W ostatni weekend robiłem właśnie gose które kończy mi fermentować. Z probiotyków polecam Plantarum ze Swansona - cenowo na allegro jest dobrze i masz 10 mld bakterii w kapsułce. / dodajesz około kapsułki na litr/. Dodajesz nieco kwasu mlekowego do brzeczki(ja daję 2 łyżki) , zagotowujesz na jakieś 5 min, schładzasz do 40 stopni, dodajesz bakterii i przez 48 h zakwaszasz. U mnie tak zakwasiło naprawdę