Wpis z mikrobloga

Warzona 30.12 IPA, wyszło mi za dużo i nastawiłem dodatkowo 4l w słoju. Nowy, umyty i płukany starsanem. Dziś otworzyłem i nie wiem czy chmielić na zimno. Na powierzchni jest taki dziwny osad. Może ktoś ocenić? Piana fermentacyjna zeszła z 5 dni temu. Zapach wydaje się być OK, neutralny, młode piwo. Drożdże to US-05.

#piwowarstwo
Pobierz pisaszbespiura - Warzona 30.12 IPA, wyszło mi za dużo i nastawiłem dodatkowo 4l w sło...
źródło: comment_5FmJjefF3AGzfThGC8gFMHpNIfz7b11f.jpg
  • 7
@phila_eagles: z reguły fermentuję albo z rurą albo w ogóle bez. Tu pierwszy raz użyłem korka dołączanego do słoja z browinu i wyschła mi woda ze starsanem w pokrywie. Całkiem możliwe. Ale dość głęboko odfermentowało ,bo 2blg na spławiku. Taka ilośc zejdzie moment. :)