- 10
FAQ - czyli jak zrobić dobry domowy pasztet krok po kroku
1. Nie zamrażać
Pasztet źle znosi mrożenie – traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma za to problemu, żeby zrobić go 4-5 dni przed podaniem – świetnie przechowa się nam w lodówce.
2. Nie za chudo
Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który
1. Nie zamrażać
Pasztet źle znosi mrożenie – traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma za to problemu, żeby zrobić go 4-5 dni przed podaniem – świetnie przechowa się nam w lodówce.
2. Nie za chudo
Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który
- 2
6. Kostka rosołowa
Aby podkreślić mięsny smak pasztetu, warto go wzbogacić bulionetką drobiową. Jeśli natomiast wybieramy wersję wegetariańską, użyjmy bulionu na włoszczyźnie.
Przepis: Domowa kostka rosołowa
@mroz3: przecież podlinkowany jest (╯︵╰,)
@franaa: łooooo, oficjalnie zrobiliśmy się głodni ʕ•ᴥ•ʔ
- 22
Domowy ser typu Mozzarella
Składniki na 0,4 kg:
- 4 L mleka nisko pasteryzowanego w temperaturze 74°C
- 1,5 łyżeczki KWASOMIXu
- 0,5 g suszonej podpuszczki mikrobiologicznej
- sól
Materiały i wyposażenie:
- garnek 8-10 L
- termometr serowarski
- łyżka cedzakowa
- nóż do skrzepu
- mały pojemnik do rozpuszczenia podpuszczki
- łyżeczki miarowe
Przepis:
Mleko wlej do garnka. Nie podgrzewaj. Kwasomix rozpuść w szklance zimnej wody, a następnie
Składniki na 0,4 kg:
- 4 L mleka nisko pasteryzowanego w temperaturze 74°C
- 1,5 łyżeczki KWASOMIXu
- 0,5 g suszonej podpuszczki mikrobiologicznej
- sól
Materiały i wyposażenie:
- garnek 8-10 L
- termometr serowarski
- łyżka cedzakowa
- nóż do skrzepu
- mały pojemnik do rozpuszczenia podpuszczki
- łyżeczki miarowe
Przepis:
Mleko wlej do garnka. Nie podgrzewaj. Kwasomix rozpuść w szklance zimnej wody, a następnie
- jabukasiga
- lisek
- nintendo89
- Wychwalany
- bogus_zielonka
- +17 innych
- 1
- 485
Hej Mirko! #rozdajo #chwalesie
Duma pełną piersią, bo mamy je (。◕‿‿◕。) zakrętki Łódzkie Podwórka. Jeszcze trochę niestety trzeba poczekać, aż wejdą do sprzedaży, ale mirko to jednak mirko i już zgodnie z tradycją zawsze chwalimy się tutaj pierwsi.
Szybko i na temat: jutro wybierzemy kogoś z + , żeby ucieszył się z zestawu.
Zestaw zawiera:
- Frukta-Żel
- 8 słoików
- zakrętki Łódzkie Podwórka
-
Duma pełną piersią, bo mamy je (。◕‿‿◕。) zakrętki Łódzkie Podwórka. Jeszcze trochę niestety trzeba poczekać, aż wejdą do sprzedaży, ale mirko to jednak mirko i już zgodnie z tradycją zawsze chwalimy się tutaj pierwsi.
Szybko i na temat: jutro wybierzemy kogoś z + , żeby ucieszył się z zestawu.
Zestaw zawiera:
- Frukta-Żel
- 8 słoików
- zakrętki Łódzkie Podwórka
-
- konto usunięte
- lubie-sernik
- bartosz-domagalik
- HyperX
- konto usunięte
- +480 innych
- 3
- 17
Komentarz usunięty przez autora
Browin via iOS
- 11
- piorek_upiorek
- onlajf
- ungolianta9
- emerjot
- ee333
- +6 innych
Browin via iOS
- 1
@KubanskiEseista: nalewka z habanero xD
- 0
@Browin: Co to 27 ? Nie mogę rozpoznać
- 15
Hej Mirki,
wszystkich wielbicieli wybornych trunków – praktyków i koneserów
zapraszamy na OGÓLNOPOLSKI KONKURS NALEWEK DOMOWYCH O LAUR MISTRZA CECHU NALEWKARZY BROWIN 2017
sobota, 20 maja 2017 r., od godz. 10.00 do …ostatniej kropli zwycięskiej nalewki
salon firmowy BROWIN – Łódź, ul. Pryncypalna 129/141
wstęp wolny
Nadszedł czas, by zajrzeć do domowych piwniczek, barków, szafek i tych wszystkich sekretnych miejsc, gdzie można znaleźć butelkę pysznej, własnoręcznie sporządzonej nalewki.
Niech zachwyci też innych!
wszystkich wielbicieli wybornych trunków – praktyków i koneserów
zapraszamy na OGÓLNOPOLSKI KONKURS NALEWEK DOMOWYCH O LAUR MISTRZA CECHU NALEWKARZY BROWIN 2017
sobota, 20 maja 2017 r., od godz. 10.00 do …ostatniej kropli zwycięskiej nalewki
salon firmowy BROWIN – Łódź, ul. Pryncypalna 129/141
wstęp wolny
Nadszedł czas, by zajrzeć do domowych piwniczek, barków, szafek i tych wszystkich sekretnych miejsc, gdzie można znaleźć butelkę pysznej, własnoręcznie sporządzonej nalewki.
Niech zachwyci też innych!
- konto usunięte
- Freakz
- Napleton
- PiccoloColo
- Phoenixx
- +10 innych
- 2
Hej Mirko!
Może chcecie się przyłączyć?
Szanowni Państwo – SMAKOSZE BROWINu!
Tak, tak – zechciejcie przyjąć ten smakowity tytuł i cieszyć się nim wraz z całą naszą firmową ekipą. Jak doskonale wiecie, nasz entuzjazm dla domowych pyszności jest ogromny, nieustający i – mamy nadzieję – strasznie zaraźliwy!
Namiętnie pieczemy, wędzimy, gotujemy, smażymy, wypiekamy, peklujemy oraz przetwarzamy na tysiące sposobów. A wszystko to poddajemy surowej ocenie naszego podniebienia. Doskonalimy receptury, by odkrywać nowe
Może chcecie się przyłączyć?
Szanowni Państwo – SMAKOSZE BROWINu!
Tak, tak – zechciejcie przyjąć ten smakowity tytuł i cieszyć się nim wraz z całą naszą firmową ekipą. Jak doskonale wiecie, nasz entuzjazm dla domowych pyszności jest ogromny, nieustający i – mamy nadzieję – strasznie zaraźliwy!
Namiętnie pieczemy, wędzimy, gotujemy, smażymy, wypiekamy, peklujemy oraz przetwarzamy na tysiące sposobów. A wszystko to poddajemy surowej ocenie naszego podniebienia. Doskonalimy receptury, by odkrywać nowe
- 8
Ach, cóż to były za warsztaty!
W BROWINie był witany
Pan Artur, z YouTube znany –
jako praktyk kuchni domowej,
własnej, smacznej i zdrowej.
Przyszło osób ze dwieście,
i mówiono na mieście,
że tak jeszcze nie było,
że się nawet nie śniło,
że wreszcie poznały kobiety
kiełbas i szynek sekrety,
panowie zaś głodni i syci,
radością nieco upici,
za smalczyk oddawać chcieli
majątek i co tam mieli…
Kto nie był – niech
W BROWINie był witany
Pan Artur, z YouTube znany –
jako praktyk kuchni domowej,
własnej, smacznej i zdrowej.
Przyszło osób ze dwieście,
i mówiono na mieście,
że tak jeszcze nie było,
że się nawet nie śniło,
że wreszcie poznały kobiety
kiełbas i szynek sekrety,
panowie zaś głodni i syci,
radością nieco upici,
za smalczyk oddawać chcieli
majątek i co tam mieli…
Kto nie był – niech
- 1
- 1
- 158
Domowa kostka rosołowa
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por (tylko jego biała część)
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 szklanki wody
- 3 suszone grzybki
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 0,5
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por (tylko jego biała część)
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 szklanki wody
- 3 suszone grzybki
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 0,5
- konto usunięte
- konto usunięte
- anonim1133
- hoszin
- graffer
- +153 innych
Browin via iOS
- 3
Browin via iOS
- 3
- 23
Domowy smalec wyborny Sebastiana
Składniki:
- 1,2 kg boczku podwędzonego
- 0,5 kg słoniny
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 9 g (jedno opakowanie) majeranku
- 2 kostki rosołowe,
- 1 płaska łyżeczka chili
- sól i pieprz do smaku
Polecamy:
- kamionkę na smalec
Przepis:
Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, pokrój również boczek – najlepiej w kostkę. Kiedy słonina zacznie się rozpuszczać, dodaj
Składniki:
- 1,2 kg boczku podwędzonego
- 0,5 kg słoniny
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 9 g (jedno opakowanie) majeranku
- 2 kostki rosołowe,
- 1 płaska łyżeczka chili
- sól i pieprz do smaku
Polecamy:
- kamionkę na smalec
Przepis:
Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, pokrój również boczek – najlepiej w kostkę. Kiedy słonina zacznie się rozpuszczać, dodaj
- hoszin
- cytrynowysok
- Xizor
- Wychwalany
- wuju84
- +18 innych
@Browin: No - to robi zasadniczą róznicę - bo stworzenie naturalnej kostki rosołowej to nie jest prosta sprawa.
Zwróćcie uwagę że pozostałe składniki są sklepowe, ten jeden domowy, ale o tym NIE napisaliśćie w przepisie.\
lepiej niż kostka było napisać - wywar wolowy. Wtedy wiadomo ze trzeba zrobic
Zwróćcie uwagę że pozostałe składniki są sklepowe, ten jeden domowy, ale o tym NIE napisaliśćie w przepisie.\
lepiej niż kostka było napisać - wywar wolowy. Wtedy wiadomo ze trzeba zrobic
- Browin
- Kid_A
- BochenekMleka
- konto usunięte
- Wychwalany
- +3 innych
- 9
A gotowy wczorajszy smalczyk wygląda tak!
***
Pewien pomysłowy malec,
kiedy własny odkrył palec,
chciał go wetknąć prosto w smalec.
A to smalec był jak z bajki,
dziadek dał mu cztery lajki,
tatusiowi ślinka ciekła
no a babcia tylko rzekła,
że to jest pokusa z piekła…
Więc gdy mama tego malca
wzrok uniosła znad zakalca
i ujrzała, że ten palec
malec zaraz włoży w smalec,
wyskoczyła pełna trwogi,
lecz że słabe miała
***
Pewien pomysłowy malec,
kiedy własny odkrył palec,
chciał go wetknąć prosto w smalec.
A to smalec był jak z bajki,
dziadek dał mu cztery lajki,
tatusiowi ślinka ciekła
no a babcia tylko rzekła,
że to jest pokusa z piekła…
Więc gdy mama tego malca
wzrok uniosła znad zakalca
i ujrzała, że ten palec
malec zaraz włoży w smalec,
wyskoczyła pełna trwogi,
lecz że słabe miała
- BrakKontaNaFejsie
- konto usunięte
- gorush
- hoszin
- Stopa_Stefana
- +4 innych
@Browin: a bym se zjadł pajde tako ze smalcem i ogórem
konto usunięte via Android
- 6
- gorush
- Mustafek
- burbur
- konto usunięte
- Stopa_Stefana
- +1 innych
- 22
- Scutacarus
- konto usunięte
- Basiura89
- Qba_89
- konto usunięte
- +17 innych
- 3
@Browin: smalec tylko z małosolnym <3
- 1
- 3
Tym razem na comiesięcznych warsztatach z cyklu BROWIN Zaprasza! - Artur Nowicki (ʘ‿ʘ)
#browin #lodz #zapraszajo
#browin #lodz #zapraszajo
Najbliższe warsztaty z BROWINem zapowiadają się absolutnie wyjątkowo! 24 marca będzie z nami Gość Specjalny – i jak zawsze będzie bardzo smacznie!
Naszym i Państwa Gościem będzie… Artur Nowicki! gwiazda serwisu internetowego YouTube, prowadzący niezwykle popularny program „Praktyka u Praktyka”.
Jego myśl przewodnia to: Czas i ochotę mam - trunki i jadło
- 1
- 1
- 29
Jak wszyscy to i my (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) #slaskiewykopparty
Chcieliśmy podziękować wszystkim Mirabelkom i Mirkom, z którymi mieliśmy szansę się spotkać. Świerzak czuł się jak u siebie, pomimo że o mirko usłyszał 2 dni przed całą imprezą. Damian natomiast cały czas 'trajkotał' jak mu miło, że go pamiętacie z Wrocławia.
Z naszej strony obejżeliśmy i zdjęcia i filmiki i wysłuchaliśmy wszystkich realacji i naszła nas taka
Chcieliśmy podziękować wszystkim Mirabelkom i Mirkom, z którymi mieliśmy szansę się spotkać. Świerzak czuł się jak u siebie, pomimo że o mirko usłyszał 2 dni przed całą imprezą. Damian natomiast cały czas 'trajkotał' jak mu miło, że go pamiętacie z Wrocławia.
Z naszej strony obejżeliśmy i zdjęcia i filmiki i wysłuchaliśmy wszystkich realacji i naszła nas taka
- Jormungand
- konto usunięte
- konto usunięte
- mpower
- konto usunięte
- +24 innych
@Browin ja dziękuję i za obecność i za poczęstowanie mnie pysznym piwem, a także za dalej niezrozumiały dla mnie prezent (ʘ‿ʘ) mam nadzieję że się jeszcze zobaczymy i na Śląsku i w Polsce całej :)
Browin via iOS
- 26
Gdybyście nie wiedzieli, którzy my to my, to Ci Panowie nas dzisiaj reprezentują i mają ze sobą całkiem smaczne prezenty
#browin #slaskiewykopparty #pokazmorde
#browin #slaskiewykopparty #pokazmorde
- cofko
- konto usunięte
- Pasztetowa
- zielonacebula
- polik95
- +21 innych
@Browin: wróżbita Maciej i rychu peja, No nieźle
- PiTcA
- konto usunięte
- Pasztetowa
- blogger
- rozowepasserati
- +12 innych
- 8
- 4315
Szybkie #rozdajo
Mamy nową nowość i chcemy sobie wybrać z plusów, kogoś kto ją jutro dostanie, ponieważ:
- jest to kubek, a to jest mirko, więc mirko powinno dostać kubek (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
- nasz copywriter miał chyba wczoraj bardzo udaną noc i zwyczajnie musimy się pochwalić opisem
[](http://browin.pl/biowin/akcesoria-kuchenne/roznosci/kubek-termiczny-browin)
To oczywiste, że lepiej mieć dwa kubki, niż jeden. Zwłaszcza, kiedy są to wyjątkowe kubki
Mamy nową nowość i chcemy sobie wybrać z plusów, kogoś kto ją jutro dostanie, ponieważ:
- jest to kubek, a to jest mirko, więc mirko powinno dostać kubek (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
- nasz copywriter miał chyba wczoraj bardzo udaną noc i zwyczajnie musimy się pochwalić opisem
[](http://browin.pl/biowin/akcesoria-kuchenne/roznosci/kubek-termiczny-browin)
To oczywiste, że lepiej mieć dwa kubki, niż jeden. Zwłaszcza, kiedy są to wyjątkowe kubki
- RRybak
- Ciastek123
- konto usunięte
- mmws
- Arons
- +4310 innych
- 157
Wasz copywriter chyba bardzo polubił ten kubek. Nie wnikam dlaczego.
- Smutnytramwajzruczaju
- Browin
- konto usunięte
- mapet42
- Farorz
- +152 innych
- 28
Komentarz usunięty przez moderatora
- 8
Domowy pasztet z grzybami leśnymi
Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgardla wieprzowego
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 1 cebula
- pęczek włoszczyzny
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- gałązka świerzego rozmarynu
- 1 łyżka
Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgardla wieprzowego
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 1 cebula
- pęczek włoszczyzny
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- gałązka świerzego rozmarynu
- 1 łyżka
- konto usunięte
- xandra
- pazn
- Zeotares
- konto usunięte
- +3 innych
- 4
Chce się ktos zabrać z #wroclaw? Mamy jedno wolne miejsce. Wyjazd w okolicach 16.
#slaskiewykopparty #przejazdparty
#slaskiewykopparty #przejazdparty
BROWIN
- Wina, piwa, destylaty! Przetwórstwo, piekarnictwo, serowarstwo, wędliniarstwo to właśnie BROWIN. ...bo domowe jest lepsze!
- Łódź
- http://blogbrowin.blogspot.com/
- salon@biowin.pl
23 czerwca – tradycyjnie już w piątek o godz. 17.00
Tym razem, spełniając życzenia wielu miłośników domowych trunków, pokażemy jak wyznaczyć parametry idealnego nastawu wina.
Warsztat poprowadzi praktyk-biotechnolog – Pani Ewa Kwapisz.
To doskonała okazja, by stać się prawdziwym profesjonalistą w zakresie domowego winiarstwa.
A zatem – nastawmy się na dobre wino!
Do zobaczenia w Salonie Firmowym BROWIN! Wstęp oczywiście wolny.
#lodz #