FAQ - czyli jak zrobić dobry domowy pasztet krok po kroku
1. Nie zamrażać Pasztet źle znosi mrożenie – traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma za to problemu, żeby zrobić go 4-5 dni przed podaniem – świetnie przechowa się nam w lodówce.
2. Nie za chudo Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który zapewni odpowiednią wilgotność pasztetu, będzie kawałek podgardla wieprzowego.
3. Formę keksową wyłóż boczkiem Pasztet pieczemy w podłużnej, wąskiej foremce, tzw. keksowej. Wykładamy ją cienkimi plastrami boczku lub słoniny – dzięki temu pasztet nie przypali się, a dodatkowo nabierze przyjemnego aromatu.
4. Różnorodne mięso i dobre przyprawy Pasztet zazwyczaj przyrządzamy mieszając kilka gatunków mięsa. Jeśli mamy w zwyczaju dorzucać wątróbkę cielęcą lub drobiową, to weźmy pod uwagę, że zbyt duża jej ilość może zdominować smak całej potrawy. Sekretem pysznego pasztetu jest odpowiednie doprawienie, dlatego starannie dobierzmy przyprawy.
5. Gałka muszkatałowa Najlepszą przyprawą do pasztetu, o której absolutnie nie można zapomnieć, jest gałka muszkatołowa. Najlepiej smakować będzie świeżo starta.
6. Kostka rosołowa Aby podkreślić mięsny smak pasztetu, warto go wzbogacić bulionetką drobiową. Jeśli natomiast wybieramy wersję wegetariańską, użyjmy bulionu na włoszczyźnie.
Podaną w przepisie masę pasztetową można też ugotować na parze – wówczas robimy kąpiel wodną. Na garnek z gotującą się wodą nakładamy metalową miskę, wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy do niej masę pasztetową, przykrywamy i gotujemy, aż wierzch się dobrze zetnie. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i jemy na drugi dzień. W przypadku gotowania na parze należy uważać, aby masa nie była zbyta wysoka, gdyż wtedy pasztet nie ugotuje się równo.
Aby podkreślić mięsny smak pasztetu, warto go wzbogacić bulionetką drobiową. Jeśli natomiast wybieramy wersję wegetariańską, użyjmy bulionu na włoszczyźnie.
@Browin Robię raz w miesiącu średnio ;) Nie mam niestety takiego piekarnika, zeby wyszedł tak fajnie przypieczony z góry jak ten waszego zdjęcia. Dalej piekę w legendarnej "Ewie" xD
I pomyśleć, że po tylu latach afer i sk00rwysynstwa w wydaniu PiS dalej są tutaj łby zakute które jedyne co mają w głowie to A ZA PEŁO OSMIORNICZKI UGABUGA xD wyborcy PiS to największe dno intelektualne jakie spotkało ten kraj #sejm #polityka
1. Nie zamrażać
Pasztet źle znosi mrożenie – traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma za to problemu, żeby zrobić go 4-5 dni przed podaniem – świetnie przechowa się nam w lodówce.
2. Nie za chudo
Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który zapewni odpowiednią wilgotność pasztetu, będzie kawałek podgardla wieprzowego.
3. Formę keksową wyłóż boczkiem
Pasztet pieczemy w podłużnej, wąskiej foremce, tzw. keksowej. Wykładamy ją cienkimi plastrami boczku lub słoniny – dzięki temu pasztet nie przypali się, a dodatkowo nabierze przyjemnego aromatu.
4. Różnorodne mięso i dobre przyprawy
Pasztet zazwyczaj przyrządzamy mieszając kilka gatunków mięsa. Jeśli mamy w zwyczaju dorzucać wątróbkę cielęcą lub drobiową, to weźmy pod uwagę, że zbyt duża jej ilość może zdominować smak całej potrawy. Sekretem pysznego pasztetu jest odpowiednie doprawienie, dlatego starannie dobierzmy przyprawy.
5. Gałka muszkatałowa
Najlepszą przyprawą do pasztetu, o której absolutnie nie można zapomnieć, jest gałka muszkatołowa. Najlepiej smakować będzie świeżo starta.
6. Kostka rosołowa
Aby podkreślić mięsny smak pasztetu, warto go wzbogacić bulionetką drobiową. Jeśli natomiast wybieramy wersję wegetariańską, użyjmy bulionu na włoszczyźnie.
Przepis: Domowa kostka rosołowa
A może pasztet gotowany na parze?
Podaną w przepisie masę pasztetową można też ugotować na parze – wówczas robimy kąpiel wodną. Na garnek z gotującą się wodą nakładamy metalową miskę, wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy do niej masę pasztetową, przykrywamy i gotujemy, aż wierzch się dobrze zetnie. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i jemy na drugi dzień. W przypadku gotowania na parze należy uważać, aby masa nie była zbyta wysoka, gdyż wtedy pasztet nie ugotuje się równo.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #wedlinydomowe #poradnik
@Browin: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mroz3: przecież podlinkowany jest (╯︵╰,)
@franaa: łooooo, oficjalnie zrobiliśmy się głodni ʕ•ᴥ•ʔ