Wpis z mikrobloga

Domowy pasztet z grzybami leśnymi

Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 0,5 kg podgardla wieprzowego
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- 1 cebula
- pęczek włoszczyzny
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- gałązka świerzego rozmarynu
- 1 łyżka mąki
- 30 ml oleju
- 700 ml wody
- sól i pieprz do smaku

Polecamy:
- maszynkę do mielenia mięsa z nadziewarką
- formę rzymską

Przepis:
Podgardle kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprószamy mąką i przez 3 minuty smażymy na patelni z pokrojoną w piórka cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy. Resztę mięsa kroimy w dużą kostkę. Warzywa obieramy i również kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dorzucamy do niej warzywa, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i smażymy 3 minuty. Następnie do warzyw wkładamy mięso i smażymy na mocnym ogniu jeszcze kilka minut. Całość zalewamy 700 ml wody, dodajemy kostki bulionu, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1 godzinę, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Po tym czasie całość studzimy, a grzyby wyjmujemy i kroimy w cienkie paski. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbkę oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przekładamy do miski, mieszamy z jajkami, dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Formę rzymską wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Gotową masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzmikroblogiem
Browin - Domowy pasztet z grzybami leśnymi

Składniki na 2,5 kg pasztetu:
- 1,5 kg...

źródło: comment_vBX95Fzmbk1fejEBJzEcTx3RyhoPoF6T.jpg

Pobierz
  • 3