Wpis z mikrobloga

Domowa kostka rosołowa

Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por (tylko jego biała część)

- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 szklanki wody

- 3 suszone grzybki

- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 6 suszonych liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki soli

Można zmienić skład ziół i ich ilość - w zależności od upodobań.

Polecamy:
- moździerz
- słoiczki

Przepis:
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy umyj i obierz, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę oraz pora pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sypkie zioła, sos sojowy i wodę. Liść laurowy, zioła i przyprawy w ziarnach rozdrobnij dokładnie w moździerzu. Po dodaniu wszystkich wymienionych składników całość duś 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec duszenia dodaj drobno pokrojony pęczek pietruszki. Następnie całość zblenduj (najlepiej na gorąco) i umieść we wcześniej wyparzonych słoiczkach
lub przygotowanych pojemniczkach na lód, aby kostkę zamrozić.

BROWIN RADZI:
By uzyskać większą trwałość przygotowanego specjału, napełnione słoiczki możesz spasteryzować.
Niewielka ilość soli została użyta z premedytacją, bowiem domową kostkę rosołową bardzo łatwo jest przesolić - w tym przypadku zatem mniej znaczy lepiej.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem
Browin - Domowa kostka rosołowa

Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże ...

źródło: comment_scZlA4iDWUwDrJ0457p9ujmygbUPmHcA.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • 10
@math1982: tak, żeby była jak najbardziej uniwersalna. Używamy jej do pasztetów i zup z taką ilością mięsa, że w zupełności wystarcza
  • Odpowiedz
spoko tylko kto ma czas na coś takiego?


@deem1991: przecież to z godzinę, półtorej zajmie max, przygotowanie czegoś takiego. jeśli nie jesteś w stanie znaleźć godziny raz na kilka tygodni (bo taka ilość mniej więcej na tyle starczy, jak nie więcej) to szczerze współczuję.
  • Odpowiedz
@Issac: prawie ( ͡ ͜ʖ ͡)

do sklepowej brakuje jeszcze: inozynianu disodowego, guanylanu disodowego, skrobi, tłuszczu kurzego (3%), cukieru, ekstraktu drożdzowego, kwasu cytrynowego, ekstraktu z mięsa kurzego (0,01%), i trochę karmelu amoniakalnego.
  • Odpowiedz