Aktywne Wpisy
WielkiNos +568
Ekstrawertyczna juleczka egzaltacyjna dziwi się że pracujący za najniższą krajową kontroler biletów w komunikacji miejskiej nie zna 5 języków i nie skończył co najmniej 2 kierunków studiów.
Zamiast podejść i się po prostu odezwać lepiej nagrać tiktoka pokazującego wszystkim swój skrajny niedobór środka uspokajającego.
#bekaztwitterowychjulek #truestory #logikarozowychpaskow
Zamiast podejść i się po prostu odezwać lepiej nagrać tiktoka pokazującego wszystkim swój skrajny niedobór środka uspokajającego.
#bekaztwitterowychjulek #truestory #logikarozowychpaskow
robert5502 +192
24 listopada 2009 roku John Edward Jones tragicznie stracił życie w jaskini Nutty Putty po wstrząsającej 28-godzinnej męce.
Podczas eksploracji ze swoim bratem Joshem Jones przypadkowo wszedł do zwężonego tunelu, myląc go z innym ciasnym przejściem znanym jako „Kanał Urodzeniowy”.
Utknął do góry nogami w otworze o wymiarach 10 na 18 cali (25 na 46 cm), około 400 stóp (120 m) od wejścia do jaskini.
Jones został uwięziony w pozycji przypominającej hak,
Podczas eksploracji ze swoim bratem Joshem Jones przypadkowo wszedł do zwężonego tunelu, myląc go z innym ciasnym przejściem znanym jako „Kanał Urodzeniowy”.
Utknął do góry nogami w otworze o wymiarach 10 na 18 cali (25 na 46 cm), około 400 stóp (120 m) od wejścia do jaskini.
Jones został uwięziony w pozycji przypominającej hak,
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por (tylko jego biała część)
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 szklanki wody
- 3 suszone grzybki
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 6 suszonych liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki soli
Można zmienić skład ziół i ich ilość - w zależności od upodobań.
Polecamy:
- moździerz
- słoiczki
Przepis:
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy umyj i obierz, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę oraz pora pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sypkie zioła, sos sojowy i wodę. Liść laurowy, zioła i przyprawy w ziarnach rozdrobnij dokładnie w moździerzu. Po dodaniu wszystkich wymienionych składników całość duś 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec duszenia dodaj drobno pokrojony pęczek pietruszki. Następnie całość zblenduj (najlepiej na gorąco) i umieść we wcześniej wyparzonych słoiczkach
lub przygotowanych pojemniczkach na lód, aby kostkę zamrozić.
BROWIN RADZI:
By uzyskać większą trwałość przygotowanego specjału, napełnione słoiczki możesz spasteryzować.
Niewielka ilość soli została użyta z premedytacją, bowiem domową kostkę rosołową bardzo łatwo jest przesolić - w tym przypadku zatem mniej znaczy lepiej.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #gotujzwykopem
@nocnica: zapasteryzowane, hermetycznie zamknięte zachowują się jak każdy wek, czyli nawet i cały rok :) Te zamrożone 4 miesiące (zasada taka jak z owocami)
Komentarz usunięty przez autora
@deem1991: przecież to z godzinę, półtorej zajmie max, przygotowanie czegoś takiego. jeśli nie jesteś w stanie znaleźć godziny raz na kilka tygodni (bo taka ilość mniej więcej na tyle starczy, jak nie więcej) to szczerze współczuję.
do sklepowej brakuje jeszcze: inozynianu disodowego, guanylanu disodowego, skrobi, tłuszczu kurzego (3%), cukieru, ekstraktu drożdzowego, kwasu cytrynowego, ekstraktu z mięsa kurzego (0,01%), i trochę karmelu amoniakalnego.