Intrygująca historia boomu na tajską kuchnie

Tom yum. Zielone curry. Pad thai - pyszne, kulinarne wizytówki Tajlandii. Jak podbiły podniebienia na całym świecie? I co ma z tym wspólnego tajski rząd?
z- 2
- #
- #
- #
- #
- #
- #

Tom yum. Zielone curry. Pad thai - pyszne, kulinarne wizytówki Tajlandii. Jak podbiły podniebienia na całym świecie? I co ma z tym wspólnego tajski rząd?
z
Polska kuchnia barokowa. Szlachecka zupa kaparowa. Co Pliniusz Starszy pisał o kaparach i dlaczego mają plamki? Przepis na polewkę z 1682 roku i adaptacja z 2025.
z
Ziemniaki zmieniły świat - może i to twierdzenie brzmi absurdalnie, ale za to jest najprawdziwszą prawdziwością! W tym filmie śledzę historię kartofli od momentu ich przywleczenia do Europy z Ameryki Południowej aż do XIX wieku, kiedy pośrednio przyczyniły się do gigantycznych społecznych zmian.
zRocznica
od 20.11.2025
Gadżeciarz
od 26.10.2016
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Makaron ugotować. Pierś pokroić w kostkę i usmażyć z solą, pieprzem, papryką ostrą. Pomidory pokroić w paseczki. Słonecznik uprażyć. Wszystko pomieszać, dodać sos i odstawić na trochę przed jedzeniem