Dlaczego amerykańska czekolada ma posmak wymiocin?
Amerykańska czekolada dla osób spoza USA często kojarzy się w smaku ze zjełczałym masłem lub wymiocinami. A jest to najprawdopodobniej zasługa procesu zwanego lipolizą, w wyniku którego w czekoladzie mlecznej powstaje kwas masłowy.
SoLUffka z- #
- #
- #
- #
- 127
- Odpowiedz
Komentarze (127)
najlepsze
Smak powstaje prawdopodobnie z powodu kwasu masowego w wyniku rozkładu tłuszczy w mleku w procesie technologicznym.
Czy nadal w USA czekolada jest podła czy już to zmienili?
* niby zdrowszy jest kokosowy ale jego intensywny smak i koszt przekresla jego uzycie w cukiernictwie.
@jasonfly: bo na Zachodzie teraz w modzie jest ekologia a nie zdrowie. Mieszkam w BE i wszystko sie reklamuje jakie to jest recyklingowane, ekologiczne, odpowiedzialne srodowiskowo itp. O zdrowiu nikt nie mysli.
Na szczescie tradycyjne belgijskie wyroby sa na maśle, czyli wiadomo ze najlepiej, ale juz tez widze mode na eko w slodyczach. Maslo nie bo zwierzatka,
widać że mamy eksperta.